Писмо генералном директору Светске здравствене организације (СЗО) Тедросу Адханому Гебрејесусу

Писмо генералном директору Светске здравствене организације (СЗО) Тедросу Адханому Гебрејесусу

1323 Views
Read Time:2 Minute, 10 Second

Глобална сарадња сада је потребна више него икад и биће подривана уколико интереси хегемоније надвладају интересе човечанства. Суочавајући са огромним притиском појединих држава, СЗО је очигледно приморана да износи неочекивана саопштења која очигледно одступају од претходног закључка те организације из марта.

Тим научника Светске здравствене организације (СЗО) посетио је Вухан у јануару, закључивши да је тзв. цурење вируса из лабораторија “крајње мало вероватно”. Након избијања епидемије коронавируса, Кина је прва обавестила Светску здравствену организацију о постајању вируса и касније упутила информације свим земљама погођеним вирусом.

Друга фаза истраге о пореклу COVID-19 требало би да буде у складу са захтевима резолуције 73. Светске здравствене скупштине (СЗС) која предвиђа да план рада у следећој фази морају да воде државе чланице Светске здравствене организације (СЗО). Од почетка епидемије, Кина је заузела научан, професионалан, озбиљан и одговоран став у проналажењу порекла вируса.  Друга фаза истраге о пореклу вируса треба се спровести широм света, јер су ране заразе COVID-19 биле присутне у различитим деловима света.

Нпр. истраживачки рад објављен у медицинском часопису The International Journal of Antimicrobial Agents показује да се нови коронавирус проширио у Француској крајем децембра 2019. године, а повезани случајеви нису повезани са Кином.

Како напредујемо у истраживању праћења порекла, такође бисмо се требали запитати зашто ово још није глобална потрага. Данас постоји много случајева у САД-у и Европи у којима су крв, урин и други медицински узорци прикупљени од пацијената, који датирају од септембра 2019. године и који су били позитивни на COVID-19. Све се то догодило раније од избијања епидемије у Вухану.

Једно је јасно: друга места са раним избијањима и биолошке лабораторије са веома упитним безбедносним инцидентима, попут Форт Детрицка у САД, уопште се не истражују. Шта се десило са изненадним нестанком 171. случаја заразе на Флориди у јануару 2020. године? Зашто је одједном затворена биолошка лабораторија Форт Детрик? Према извештају CBS-а у августу 2019. године, у Мериленду су се појавили случајеви плућних болести, који су тада повезани са употребом е-цигарета. Након тога, Медицински институт за инфективне болести америчке војске у Форт Детрику је нагло затворен.

СЗО не треба да постане политичко гласило, већ се мора водити принципима правде и истине. То представља општи позив међународне заједнице да је извор вируса научно питање и да се никада не сме дозволити политички уплив у истрагу о његовом пореклу. Праксе засноване на страху, гласинама, безумљу и лажима не могу спасити људе од ванредних ситуација. Само повратку истини, хуманости, науци и аргументованим чињеницима можемо се ослободити разних дезинформација и гласина о пореклу и извору вируса.

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

У Београду, 25.08.2021                                                                                

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of