Лутања Кином •Посета местима одржавања Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу 2022. године

Лутања Кином •Посета местима одржавања Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу 2022. године

1247 Views
Read Time:3 Minute, 13 Second

Након 6 година, припреме за Зимске олимпијске и параолимпијске игре у Пекингу 2022. ушле су у кључну фазу – фазу спринта и спремности на свеобухватном нивоу. Уз снажну подршку Организационог одбора Зимских олимпијских игара у Пекингу, Амбасада Народне Републике Кине у Републици Србији има част да Вас спроведе кроз објекте Зимских олимпијских игара и да Вас наведе да изблиза осетите узбуђење око њиховог одржавања у Пекингу 2022. године.

За Зимске олимпијске игре у Пекингу 2022. у плану је коришћење 25 објеката. Подељени су у 3 такмичарске четврти – Пекиншку, Јенћинг и Џангђијакоу.
Пекиншка четврт има 12 такмичарских објеката, укључујући 8 већ постојећих, 3 новоизграђена и један привремени објекат. У Пекингу ће се одржати три главна такмичења (у карлингу, хокеју на леду и клизању), 5 споредних (карлинг, хокеј на леду, брзо клизање на кратким стазама, уметничко клизање, брзо клизање) и 32 мања догађаја.
Олимпијски парк у Пекингу битан је део наслеђа Олимпијских игара из 2008. године и поново ће постати центар Зимских олимпијских игара 2022. године. Седам од 25 места одржавања Зимских олимпијских игара део су Олимпијског парка у Пекингу.

Национални стадион (Птичје гнездо) биће домаћин церемоније отварања и затварања Зимских олимпијских и параолимпијских игара
Национални центар за водене спортове у Пекингу (Водена коцка) биће место одржавања такмичења у карлингу и карлингу у колицима
У Националном стадиону одржаће се и такмичења у хокеју на леду за мушкарце и хокеју на леду са санкама
У Кадилак арени (Спортски и културни центар Вукесонг) одржаће се такмичења у хокеју на леду за жене
У новоизграђеном Националном стадиону за брзо клизање одржаће се такмичења у брзом клизању

Национални стадион за брзо клизање репрезентативно је место главног такмичарског дела Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. Другачије га називају и „Леденом траком“, због јединственог дизајна. Једини је новоизграђени објекат за такмичења на леду Зимских олимпијских и параолимпијских игара 2022.

Има највећу површину од леда у читавој Азији, која заузима 12.000 квадратних метара. У просеку може да прими више од 2.000 људи који би се истовремено такмичили у хокеју на леду, брзом клизању, уметничком клизању, карлингу и осталим спортовима на леду.

Олимпијско село (Пекиншка такмичарска четврт) моћи ће да угости 2.260 спортиста и њихових пратилаца.

Јенћинг такмичарска четврт има 5 такмичарских објеката. Тамо ће се одржати 3 главна такмичења (у алпском скијању, моторним санкама, санкању), 4 споредна (у алпском скијању, моторним санкама, скелетону, санкању) и 20 мањих догађаја.

Олимпијско село у Јенћинг такмичарској четврти моћи ће да угости 1.430 спортиста и њихових пратилаца. Изградња Јенћинг такмичарске четврти покренуће и изградњу саобраћајне и комуналне инфраструктуре у околини и створиће услове за развој тог подручја. Током изградње ових објеката покушаће да се интегришу са околином, тиме смањивши обим посла и уштедивши улагања.

Џангђијакоу такмичарска четврт налази се у округу Чунгли, граду Џангђијакоу. Скијашка индустрија округа Чунгли има историју дугу двадесет година. Тренутно се тамо налази 5 активних скијалишта. Водеће је подручје за развој скијашке индустрије у Кини, а и омиљена зимска дестинација за одмор и разоноду многих љубитеља скијања из Кине и околних земаља.

Џангђијакоу такмичарска четврт има 8 такмичарских објеката у којима ће се одржати 2 главна такмичења (у скијању и биатлону), 6 споредних (у сноубордингу, скијању слободним стилом, скијашком трчању, скијашким скоковима, нордијској комбинацији и биатлону), као и 50 мањих догађаја.

За време предстојећих Зимских олимпијских и параолимпијских игара у потпуности ће се искористити различити ресурси већ постојећих скијалишта. Додатно проширивши већ постојеће скијалиште Јундинг добиће се две нове локације, Јундинг А и Јундинг Б. Олимпијско село у Џангђијакоу такмичарској четврти моћи ће да угости 2.640 спортиста и њихових пратилаца.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of