Лутања Кином • Доживите лепоту Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу 2022. године

Лутања Кином • Доживите лепоту Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу 2022. године

1095 Views
Read Time:5 Minute, 2 Second

Како време пролази, и Зимске олимпијске и параолимпијске игре у Пекингу 2022. полако нам се приближавају. У сусрет овом догађају, Влада Народне Републике Кине придаје велику важност сваком њиховом пројекту и припремама које су сада у пуном јеку, а обухватају лого Игара, маскоте, иконице зимских спортова, дизајн олимпијске бакље – све је већ спремно и представиће Вам се једно за другим.

Данас, Амбасада Народне Републике Кине у Републици Србији има част да Вам представи лого, маскоте, бакље Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу 2022, као и скривена значења, креативне идеје и културне концепте садржане у њима. Кроз боље упознавање са културом и преношење духа Зимских олимпијских игара, можете видети и све елементе кинеске културе које носе у себи и осетити њихов оријентални шарм.

Лого Зимских и параолимпијских игара у Пекингу 2022. године

Шестог децембра 2017. године, Извршни одбор Међународног олимпијског комитета званично је одобрио лого Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу 2022. 15. децембра у Пекингу одржана је церемонија поводом његове званичне промоције. Током церемоније, најављено је да је за олимпијски лого изабран „зимски сан“, а за параолимпијски – „скок у лету“.

Инспирисани су традиционалном кинеском калиграфијом и свиленим тракама за плес. Сам лого Олимпијских игара у себи има кинески карактер 冬(/дōнг/ – зима), док је за Параолимпијске игре изабран карактер 飞(/фēи/ – летети). Црвена и жута боја изабране су због кинеске националне заставе, док плава симболизује снове и будућност, као и сјај и чистоћу леда и снега. Лого спаја богато оријентално културно наслеђе са међународним савременим стилом, тиме наглашавајући конотацију и сликовитост самог текста. У потпуности оличава карактеристике Кине и Пекинга, као и суштину Олимпијских игара.

Маскоте Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу 2022: Ледени Дун Дун и Снежни Жунг Жунг

Да ли вам ове две симпатичне луткице делују познато? Тако је, Снежни Дун Дун своју инспирацију нашао је у пандама. Маскота је комбинација панде и моћног „оклопа“ од леда који симболизује зимске спортове и савремену технологију. Панде су у свету познате као национално благо Кине. Људи их повезују са пријатељством и допадљивошћу. Воле их сви, а посебно млади, те је и срце на Дун Дуновом левом длану пријатељска добродошлица људима из целог света. Жунг Жунг, који се налази поред њега, инспирацију проналази у лампионима. Лампиони су један од важних симбола Кине, са историјом дугом више од 2000 година. Симболизују богату жетву, радост, нежност и светлост.

Карактер „Лед, ледени“ из имена маскоте симболизује чистоћу и снагу, „Дун Дун“ симболизује искреност, здравље, живахност и допадљивост; „Снег, снежни“ симболизује белину и лепоту, док „Жунг Жунг“ преноси концепт светске цивилизацијске размене, узајамног учења и хармоничног развоја. Маскоте Ледени Дун Дун и Снежни Жунг Жунг не само да симболизују физичку снагу спортиста, већ и истрајност и инспиративни олимпијски дух.

Промо видео за Зимске олимпијске и параолимпијске игре у Пекингу 2022.
Маскота Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу, Ледени Дун Дун, са децом.
Групна фотографија направљена 17. септембра 2019. године на Шоуганг стадиону за хокеј на леду
(Фотографију доставила Visual China )
Интеракција председника Међународног олимпијског комитета, Томаса Баха, са децом
Шоуганг стадион за хокеј на леду, Пекинг, 17. септембар 2019. године
(Фотографију доставила Visual China )

Иконице за Зимске олимпијске и параолимпијске игре у Пекингу 2022. године

Организациони одбор Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу је 31. децембра 2020. године, на Међународном фестивалу снега и леда, објавио 24 иконице за обележавање зимских олимпијских спортова и 6 иконица за параолимпијске спортове. Креирао их је дизајнерски тим Централне академије лепих уметности, главни дизајнер (који је дизајнирао и лого Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу) је Лин Цунџен, заменик декана Школе за дизајн Централнеакадемије. Свака од 30 иконица представља по један спорт.

Иконице Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. године
Иконице Зимских параолимпијских игара у Пекингу 2022. године

Иконице су спој кинеских печата и карактера. Не само да показују карактеристике, изазове и слободу зимских спортова, тежњу ка савршенству, већ у исто време и оличавају дубину кинеске традиције и богатство културе.

Иконице су савршен спој уметности печатирања и лепоте кинеских карактера. По први пут у историји Зимских олимпијских и параолимпијских игара, користиће се покретне иконице за обележавање дивних и дирљивих тренутака зимских спортова.

Савршено комбинују уметност печатирања са зимским спортовима, тиме стварајући прилику да кинеска култура одише сјајем и младалачком виталношћу.

За позадину се користи црвена боја – црвена боја која представља ентузијазам и наду, али и празничну атмосферу за Зимске олимпијске игре у Пекингу које ће се одржати током Празника пролећа (прославе кинеске Нове године).

„Полет“: бакља Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу 2022. године

Извршни одбор Међународног олимпијског комитета је 7. децембра 2020. године прегледао и одобрио дизајн олимпијске бакље за Зимске олимпијске и параолимпијске игре у Пекингу 2022. године.

фебруара 2021. године, у „Леденој коцки“, Националном центру за водене спортове у Пекингу, званично је најављен дизајн изгледа олимпијске бакље за Зимске олимпијске и параолимпијске игре у Пекингу 2022. године.

Изглед бакље за предстојеће Зимске олимпијске и параолимпијске игре у Пекингу 2022. године

Боје олимпијске бакље су црвена и сребрна, што симболизује „сусрет леда и ватре, полет страсти, бљештање леда и снега и загревање света“. Параолимпијска бакља сребрне је и златне боје, што симболизује изузетност и снове, а оличава и параолимпијске вредности: храброст, одлучност, инспирацију и једнакост.

Сам изглед бакље врло је динамичан, од врха ка доњем делу „креће“ се попут лепршаве свилене траке и преноси традиционалну кинеску филозофску мисао: „Закон који дао носи у себи природан је, човек и природа су једно“.

Доњи део параолимпијске бакље има угравиран пун назив Зимских параолимпијских игара у Пекингу 2022. године Брајевим писмом.

Олимпијска бакља која носи назив „Полет“ користи и традиционалне обрасце из кинеске културе „облаке који доносе срећу“ као дивну позадину.
(Слике из текста које нису обележене добијене су из званичних објава Организационог одбора Зимских олимпијских и параолимпијских игара у Пекингу 2022. године)

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of