Чанге-5- велико достигнуће кинеске свемирске индустрије

Чанге-5- велико достигнуће кинеске свемирске индустрије

1432 Views
Read Time:2 Minute, 21 Second

嫦娥揽月

Лунарна сонда Чанге-5 вратила се на Земљу 17. децембра после неколико недеља свемирског путовања. Донела је човечанству узорак месечевог тла, након 44 године.

Кинески председник Си Ђинпинг похвалио је успех мисије Чанге-5, која је донела прве узорке стена и тла са Месеца после више од четири деценије, Кина је тако постала трећа земља на свету која је вратила узорке са Месеца. У својој поруци свим члановима који су учествовали у мисији Чанге-5, председник Си Ђинпинг назвао је ову мисију најсложенијим свемирским пројектом у Кини, а успех мисије је још једно велико достигнуће у превазилажењу потешкоћа, што симболизује велики корак напред за кинеску свемирску индустрију. Си је рекао да ће ова мисија допринети и продубљивању разумевања порекла Месеца и историје еволуције Сунчевог система.

Програм истраживања Месеца Чанге-5 остварио је пробој у кинеском истраживању дубоког свемира,укључујући сакупљање и паковање узорака из свемира, паљење и узлетање са Месечеве површине и прецизан улазак у Месечеву орбиту, што поставља темељ за будућност планетарних истраживања. Ово показује способност иновације Кине, а такође одражава кинеске институционалне предности  усредсређивањем својих напора на главне догађаје. Захваљујући сарадњи хиљада јединица и десетина хиљада научних и технолошких радника широм земље, Чанге-5 је успешно завршио своју мисију и поставио солидне темеље за будућа кинеска истраживања Месеца и других планета.

На пример, открића елемента хелијум-3 је од огромне важности. Широко се верује да је ефикасно, чисто и сигурно гориво за фузију. Нуклеарни фузиони реактори који користе 100 тона хелијума-3 једнаки су укупној потрошњи енергије целог света у години. Али резерве овог елемента су ретке на Земљи. На Земљи је откривено само 500 килограма. На површини Месеца научници су већ открили више од милион тона хелијума-3. Док људи непрестано чине напредак у свемирској технологији, вађење хелијума-3 са Месеца могао би постати коначни одговор на светски енергетски опоравак. Водени ресурси ископани са Месеца могу се користити за свакодневни живот астронаута. Такође се могу разградити на водоник и кисеоник како би створили гориво за летелицу.

Чанге-5 представља ново достигнуће кинеске иновације у ваздухопловству. Иначе, Кина је лансирала свој први вештачки земаљски сателит 1970. године. Кина је 2004. године званично покренула пројекат истраживања Месеца и назвала га „Пројекат Чанге“. Данас је сонда „Чанге-5“ континуирано постигла огромна открића у историји кинеских свемирских летелица.

На основу развојног концепта равноправности и узајамне користи, мирољубиве употребе и сарадње, Кина ће делити месечеве узорке, укључујући релевантне податке о истраживању, ради научне анализе, са институцијама, истомишљеницима и научницима из целог света.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of