Путoвање по Синђијангу

Путoвање по Синђијангу

1518 Views
Read Time:5 Minute, 1 Second

美丽新疆游

Синђијанг је највећа кинеска аутономна регија (провинција), која чини једну шестину укупне кинеске копнене површине. Синђијанг је познат по производњи воћа, изради злата и жада, а веома су познате и народне песме и игре из Синђијанга. У Синђијангу постоји више од 1.100 туристичких атракција, које су на првом месту у Кини.

Синђијанг

Подручје Синђијанга се назива и „три планине и два басена“: планине Алтај налазе се на северу, планине Кунлун налазе се на југу, а планине Тианшан се налази усред Синђијанга.

Север планине Тианшан зове се Северни Синђијанг, а југ планине Тианшан Јужни Синђијанг. Северни је познат по свом природном пејзажу, где можете видети прелепе травњаке и традиционалну номадску културу. Јужни Синђијанг је познат по својој историји и култури, где можете видети пустињу Гоби, као и разнолике пољопривредне цивилизације, и осетити уметност ујгурског плеса Мукам.

Северни и јужни Синђијанг

Путовање у северни Синђијанг

Познати градови и регије у северном Синђијангу су: Урумчи, Турпан, Иили, Алтаи, Таченг, Бортала итд.

Небеско језерце у Тианшану

Национални геопарк Тианчи је природно живописно подручје, удаљено око 110 километара од Урумчија и једна је од најпознатијих туристичких атракција у Синђијангу.

Национални геопарк Тианчи

Музеј аутономне области Синђијанг Ујгур

Музеј се налази у округу Шаибаке, Урумчи, и један је од најважнијих музеја у Синђијангу. Музеј се налази у модерној троспратници, спољашњост и унутрашњост зграде показују етнички архитектонски стил Синђијанга. Збирке у музеју одражавају историју Синђијанга и народне традиције различитих етничких група. Колекције такође укључују низ драгоцених културних реликвија којима је забрањен извоз за друге изложбе.

Музеј аутономне области Синђијанг Ујгур

Синђијанг International Grand Bazaar

Grand Bazaar се налази у округу Тианшан, Урумчи, и тренутно је највећи базар у Кини. Архитектонски стил Grand Bazaar је величанствен и пун исламског стила. Grand Bazaar продаје разне производе из Синђијанга.

Синђијанг International Grand Bazaar

Ту су и древне рушевине, познате као ,,рушевине Јиаохе”, налази се на око 10 километара западно од урбаног подручја Турпана. То је највећи и најстарији град ћерпича на свету. Град Yarkhoto заузима површину од око 380.000 квадратних метара. Изграђен је у 2. веку пре нове ере, а рат га је уништио у 14. веку. Град Yarkhoto је добро очуван и показује изглед древног града пре више од две хиљаде година, што је од велике истраживачке вредности.

Град Yarkhoto

Травњак Калајун

Травњак Калајун налази се у округу Текес у долини реке Или у Синђијангу и представља прелазну зону од западног Тијаншана до долине реке Или. То је типичан ливадски травњак са надморском висином од 1305-3957 метара и укупном површином од 2.848 квадратних километара. Разно самоникло цвеће цвета од маја до септембра, а травњак је веома леп.

Травњак Калајун

Језеро Канас

Језеро је смештено у густој шуми планине Алтај, површине 45,73 квадратних километара и просечне дубине од 120 метара, познато је живописно место у Синђијангу. Вода језера Канас мења своју боју током промене годишњих доба, а исконска шума окружује језеро.

Језеро Канас

Језеро Саирам

Језеро Саирам налази се у префектури Бортала у близини планина Тианшан, окружено је снежним планинама и травњацима. Језеро Саирам је највише по надморској висини и највеће планинско језеро у Синђијангу. Простире се на површини од око 453 квадратна километра и има прелепе рејоне посебно у време изласка и заласка сунца.

Језеро Саирам

Шарена плажа

Шарена плажа налази се на северној обали реке Иртиш у алтајском региону северног Синђијанга. Река Иртиш је једина река у Кини која се улива у Северни ледени океан. Будући да стеновите формације на обалама реке Иртиш садрже разне минерале и показују разноликост прелепих боја, речна плажа је названа „Шарена плажа“.

Шарена плажа


Орку- град духова

У Синђијангу има много „градова духова“, најпознатији је град духова Орку, који се налази у сливу Јунгар. Због сувих и ветровитих услова, стене су еродиране у различите облике, формирајући јединствене облике. Изгледа да је град духова Орку мистериозни замак који стоји у пустињи Гоби. Кад год дува ветар, проток ваздуха циркулише између стена, формирајући оштар и застрашујући звук, баш попут „звука духа“, па се назива „Град духова“.

Орку-град духова

Путовање у јужни Синђијанг

Јужни Синђијанг је залеђе евроазијског континента, најудаљеније место од океана, а клима је веома сува током целе године. Овде се налази највећа пустиња у Кини, Таклимакан. Јужни Синђијанг је мултиетничко подручје од давнина. Традиционална култура и уметност Ујгура, Таџика и других етничких група чине јединствени локални културни пејзаж. Јужни и централни пут древног Пута свиле пролази кроз јужни Синђијанг. Стотине древних градова, древних гробница, пећина Буде и других историјских места показују дугу историју живота.

Кашгар

Кашгар се налази на југозападу Синђијанга, а пустиња Таклимакан на истоку Кашгара. У централној Азији Кашгар је од давнина био веома важан град. Од давнина овај град је био транспортно чвориште и центар за дистрибуцију робе између Кине и Запада, а познат је и под називом „Краљевство чаршија“.

Кашгар
Стари град Кашгар

Кизил пећине

Кизил пећине су скуп будистичких пећина смештених у близини града Кизил, префектура Аксу, Синђијанг . Ово подручје је било средиште древног Пута свиле. Пећине су најранији главни будистички комплекс пећина у Кини, са развојем који се догодио између 3. и 8. века.

Кизил пећине
Фотографије у Кизил пећинама


Велики кањон Тианшан

Велики кањон Тианшан, налази се на око 72 км северно од округа Кука, префектура Аксу, са надморском висином од 1.600 метара и највишим врхом од 2.048 метара надморске висине. Велики кањон Тианшан, познат и као „црвена литица“, и веома је спектакуларан. Састоји се од црвенкасто-смеђих планина које се крећу од севера ка југу. Главна долина кањона дуга је 2,7 км. Укупна дужина Великог кањона Тианшан је 3км. На литицама Великог кањона налази се будистичка пећина саграђена у 8. веку. У пећини се налазе добро очуване статуе Буде и фреске старе више од 1.300 година.

Велики кањон Тианшан

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of