Мултилатерализам одражава тачан правац људске историје

Мултилатерализам одражава тачан правац људске историје

1598 Views
Read Time:3 Minute, 34 Second

多极化是人类历史发展的方向

Мултилатерализам је уско повезан са мултилатералним дипломатским активностима. Мултилатерализам заговара развој међународне сарадње и решавање међународних питања кроз консултације. 

Значај мултилатерализма за данашњи светски поредак је од огромног и пресудног значаја, а то показује и недавно потписивање Регионалног свеобухватног споразума о економском партнерству (РЦЕП). 

Регионални свеобухватни споразум о економском партнерству је покренут од стране Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) 2012. године, ради смањења царина и успостављања јединственог тржишта. Ово је најважније достигнуће у изградњи источноазијске економске интеграције у последњих 20 година.

РЦЕП ће постићи висок ниво отворености у трговини робом, трговини услугама и инвестицијама између земаља у региону. У великој мери ће побољшати ниво регионалне трговине, инвестиција и повећати регионалну атрактивност и конкурентност.

Мултилатерализам оличава принципе једнакости, узајамне користи и отворености.  Са продубљивањем економске глобализације и све већим бројем глобалних и регионалних питања, мултилатерализам није само средство за сарадњу, већ и важан начин да више страна учествује у глобалном и регионалном управљању, односно да се кроз консултације и дијалог баве јавним и регионалним питањима.

Кина поред тога што активно заговара мултилатерализам, већ и практикује мултилатерализам практичним акцијама. У борби против епидемије, Кина је активно спроводила међународну сарадњу против епидемије, чврсто подржавала руководство Уједињених нација и Светску здравствену организацију, активно координирала акцијама противепидемијске сарадње и увек практиковала мултилатерализам. 

Кина придаје велику важност игрању конструктивне улоге у оквиру мултилатералних организација попут Уједињених нација, Светске трговинске организације и Г20, и предлаже кинески план за глобално и регионално управљање.

На недавном самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС) председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг је изјавио да сви ми живимо у истом глобалном селу, а интереси и судбина свих земаља су уско повезани.

,,Мир, развој, сарадња и заједничке користи су тренд наше ере. Историја је доказала да сарадња и добросуседски односи доносе више користи од покушаја да се науди другоме“

Си је навео и да будућност лежи у обострано корисној сарадњи, а не у игри без победника. Кинески председник је изразио очекивање да ће мултилатерализам коначно победити унилатерализам и изнео важну иницијативу за изградњу „четири заједнице“, што је од далекосежног значаја за одржавање мирног развоја региона и света.

Иницијатива обухвата изградњу „здравствене заједнице“, „заједнице безбедности“, „заједнице развоја“ и „заједнице хуманистичких наука“ у оквиру ШОС-а.

Кина, АСЕАН и суседне земље у источној Азији заједнички су успоставили механизам сарадње „10 + 1“ и „10 + 3“ како би промовисали континуирану надоградњу регионалног система слободне трговине и успоставили прагматичнију платформу за дијалог са земљама Африке, Латинске Америке, Централне и Источне Европе. Оквир за сарадњу „17 + 1“ створио је услове за даље унапређење и ширење развоја и сарадње у различитим регионима.

Заједничка изградња „Појаса и пута“ важна је платформа за практиковање мултилатерализма. Председник НРК Си Ђинпинг нагласио је: „Кинески предлог иницијативе   „Појас и пут “ важан је допринос мултилатерализму и међународној сарадњи„

Од маја ове године укупно 138 земаља и 30 међународних организација потписало је 200 докумената о сарадњи на заједничкој изградњи „Појаса и пута“ са Кином, а у периоду од 2013-2019 вредност трговинске размене са земљама инцијативе премашила је 6.000 милијарди долара. Заједничка изградња „Појаса и пута“, доприноси изградњи мира и сарадње, орворености и укључености, узајемног учења и узајемне користи.

Од подношења иницијативе 2013. године, Кина је увек сарађивала са земљама у развоју на основу узајамног поштовања, једнакости и узајамне користи и пружала помоћ без икаквих политичких услова, што је ефикасно промовисало локални економски и социјални развој и побољшало животне услове људи.

Да би се помогло многим земљама у развоју које се суочавају са економским притисцима, Кина је активно покренула и учествовала у „плану за смањење дуга“ Групе 20, а истовремено је напорно радила на промовисању инфраструктурних пројеката у Иницијативи „Појас и пут“ како би пружила помоћ развоју земаља у развоју.

Разна безбедносна питања која су пред човечанством представљају нове изазове пред међународнoм заједницом.  Зато је важно наставити пут  концепта заједнице са заједничком будућношћу човечанства, држати се мултилатерализма и следити пут солидарности и сарадње.

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of