Међународни сајам увоза у Шангају

Међународни сајам увоза у Шангају

1592 Views
Read Time:3 Minute, 12 Second

中国上海进博会

У Шангају је 4. новембра отворен трећи по реду Кинески међународни сајам увоза и Међународни економски и трговински форум Хонгћиао. Ово je први сајам на државном нивоу посвећен увозу од када је почела пандемија ковида 19.

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг је изјавио да Кина трајно унапређује отварање према свету.

      „Низ мера ширег отварања које сам саопштио на Другом кинеском међународном сајму увоза је данас у потпуности реализован. У току прошле године, брзина раста кинеског увоза и услуга је знатно већа од глобалног нивоа, негативни списак приступа страних инвестиција је смањен са 40 на 33, број пилот зона слободне трговине је повећан са 18 на 21. Генерални план за луку слободне трговине Хаинан и план за даље ширење реформи и отварања у Шенџену су добро спроведени, а заштита права интелектуалне својине и висококвалитетне изградње иницијативе „Појас и пут“ су остварили добар напредак“, рекао је Си.

,,Морамо да унапредимо заједничко отварање на обострану корист. Ова епидемија нас је подсетила да је људско друштво “ Заједница заједничке судбине човечанства”, у којој су јединство и сарадња неизбежан избор за реаговање на изазове.

,,Потребно је да промовишемо заједничко отварање кроз сарадњу и размену. Историја и пракса нам показују да би требало да повећамо сарадњу и координацију суочавајући са ризицима и изазовима. Развијене земље и земље у развоју требало би да играју своје одговарајуће улоге, да би смо заједно унапредили глобални привредни развој, навео је Си.

Кина има милијарду и 400 милиона становника, од којих је преко 400 милиона људи са средњим примањима, што земљу чини огромним тржиштем са највећим потенцијалом. Очекује се да ће укупна вредност увезене робе у Кину у наредних 10 година премашити 22 билиона америчких долара. Размера, производи и технологије који учествују на конференцији су вишег квалитета, потпуније сорте и богатијијег садржаја. 

Предлози ЦК КПК-а о формулисању Четрнаестог петогодишњег плана за национални економски и социјални развој и дугорочни циљеви за 2035. годину усвојени на Петом пленарном заседању ЦК КПК-а 19. сазива приказује развојну будућност и јасан правац напретка Кине.

Кинески „нови образац развоја“ наглашава двоструки циклус развоја домаће економије, који се базира како на отвореној домаћој, тако и на међународној размени. Нови образац развоја „двоструке циркулације“ захтева балансирање домаће и спољне потражње. Ефикасна унутрашња циркулација доприноси јачању спољне циркулације. Спољна циркулација помоћи ће у надоградњи унутрашње циркулације.

Однос између Кине и њених партнера, који се преклапа са стратегијом двоструке циркулације, пружиће подстицај глобалном економском расту. Треба напоменути да је Кина највећи трговински партнер у преко 120 земаља и региона, укључујући Јапан, Немачку и Европску унију и уједно и највеће извозно тржиште за многе земље. С обзиром на све сложенији међународни економски пејзаж, глобални систем слободне трговине треба обновити и ојачати. Међународни сајам увоза  је додатни доказ да Кина искоришђава могућности међународне трговине као део свог развојног обрасца „двоструке циркулације“ у новој ери.

Ове године Кина ће бити једина земља у свету која ће постићи позитиван економски раст. Кина је постала главна сила која стабилизује глобалну економију и промовише брзи опоравак  глобалне економије. Трећи Међународни сајам увоза одржан је према распореду, пружајући шансу и простор страним компанијама у невољи, одражавајући да Кина дели тржишне могућности са светом и промовише светску економију.

Земље широм света енергично напуштају протекционизам и унилатерализам и активно промовишу једнаке консултације и пријатељску сарадњу, што ће сигурно омогућити глобалном друштву и економији да што пре изађу из епидемије и заједнички истраже више тржишних могућности, могућности улагања и могућности раста.

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of