Укуси Кине • Кинески градови са најбољом културом чаја

Укуси Кине • Кинески градови са најбољом културом чаја

1449 Views
Read Time:3 Minute, 29 Second

中国的茶文化 不同地方的不同茶叶

Кинески градови са најбољом културом чаја могу се поделити у две категорије, они који у близини имају позната подручја за узгој чаја и они који имају историју и културу пијења чаја.

Чај је важан део кинеске традиције. Чај је изузетно блиско повезан са кинеском културом, а његово проучавање покрива широко подручје и има врло богат садржај. Главне врсте кинеског чаја класификују се као зелени чај, црни чај, Оолонг чај, бели чај, жути чај и тамни чај.

Хангџоу

Хангџоу

Локација: провинција Џеђанг

Чувени чај: Лонгјинг

Врста чаја: Зелени чај

Amazon.com : Tealyra - Premium Dragon Well - Long Jing - Green Tea - Loose  Leaf Tea - First Grade - Organically Grown - 4-Ounce : Grocery & Gourmet  Food
Лонгјинг чај

Многи извори се слажу да је ово један од најбоље оцењених кинеских чајева. Узгаја се у брдима око Западног језера, југозападно од града Хангџоуа. Чај може бити веома скуп, а цене зависе од врсти којих има много.

龙井茶广告词和宣传语-茶叶广告词-标语王

Лонгјинг чај поможе код мршављење, омогућује бржи рад метаболизма, сагорева вишак масноћа, и омогућава да изградите мишиће и да се и даље осјећате здраво.

Суџоу

Суџоу

Локација: провинција Ђангсу

Чувени чај: Biluochun

Врста чаја: зелени чај

Biluochun чај

Biluochun је зелени чај Народне Републике Кине, који је један од десет познатих чајева у Кини. Продаје се у свим деловима света. Чај је познат у свету по свом прелепом изгледу, јаркој боји, јаком мирису и благом укусу. Овај чај може помоћи у смањењу килограма и смањењу кардиоваскуларних и цереброваскуларних болести.

Предности Biluochun чаја:

-чајни кофеин помаже људима да подигну расположење, побољшају размишљање, уклоне умор и побољшају ефикасност рада или учења

-помажу у регулацији метаболизма и смањењу холестерола

-имају различит степен антиканцерогеног дејства

-имају антибактеријска и антимикробна својства

绿茶(洞庭碧螺春) - 258元/杯_上海水帘洞茶馆

Huangshan

徒步黄山、品水韵江南- 黄山风景区游记攻略【携程攻略】
Huangshan

Локација: провинција Анхуеј

Чувени чај: Кeemun

Врста чаја: црни чај, цветни чај

祁門紅茶有何特點,祁門茶屬於什麼茶? - 每日頭條
Кeemun чај

Кeemun се производи искључиво у округу Кeemun (Huangshan), у провинцији Анхуеј. Широко је признат као најбољи црни чај у Кини, а такође се сматра једним од најбољих доступних црних чајева на свету.

一府六县】祁门红茶哪个牌子好

Један је од десет најпознатијих кинеских чајева и заиста је прелеп чај. Црни чајеви Кeemun познати су по свом ароматичном мирису, благом укусу и прелепој естетској вредности, као и по бриљантном црвеном ликеру који произведу скувани листови чаја.

Присуство антиоксиданата и полифенола у чају Кееmun помаже у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести. Oвај чај помаже у снижавању крвног притиска и смањењу холестерола у крви.

Ченгду

洞悉未来十年丨未来房地产发展聚焦这50个城市_新加坡考虑减……港美股资讯| 华盛通
Ченгду

Локација: провинција Сичуан

Врста чаја: прерађени чај

10 AMAZING day trips from Chengdu - Daily Travel Pill
Плантажа чаја

Ченгду је такође популарно место за испијање чаја, има историју производње чаја која траје преко 2000 година. Посебно опуштену атмосферу овог града показују становници који проводе пуно времена у чајним вртовима.

A time for cha: traditional Chinese tea in Chengdu - Lonely Planet

Xishuangbanna

Локација: јужни део провинције Јунан

Чувени чај: Yunnan Pu’er

Врста чаја: постферментирани / тамни чај / пресовани чај

What is Pu'er Tea And Why Is It A Big Deal?
Yunnan Pu’er

Yunnan Pu’er је пресовани чај направљен од јунанског великог листа сушеног зеленог чаја у јужном делу провинције Јунан. Сам изглед чаја је смеђе-црвене боје, јединствене ароме, благог укуса и смеђе-црвеног листа.

Помаже у превенцији болести срца. Истраживање показује да Yunnan Pu’er чај може да помогне у смањењу лошег холестерола и спречава болести повезане са гојазношћу.

Xiaguan Te Ji Tuo Cha 2004.jpg
Пресовани Yunnan Pu’er чај

Постоје два главна начина производње Yunnan Pu’er чаја:

-традиционални, дужи производни процес познат под називом шенг (сирови) пу’ер

-и савремени, убрзани производни процес познат као шоу (зрели) пу’ер.

生普洱茶和熟普洱茶的区别是什么普洱茶是生茶好还是熟茶好- 致富热

Пу’ер традиционално започиње сировим производом и може се продати у одређеном облику или пресовати у више облика и продати као шенг ча-сирови чај. Оба ова облика потом пролазе кроз сложени процес постепене ферментације и сазревања.

Quanzhou

InterContinental Quanzhou- Quanzhou, China Hotels- GDS Reservation Codes:  Travel Weekly
Quanzhou

Локација: провинција Фуђен

Чувени чај: Фуђен јасмин чај, Tieguanyin

Врста чаја: оолонг чај, цветни чај

问亲爸:吾与茶,孰更重要?-海尔官网
Tieguanyin чај

Tieguanyin је врста Оолонг чаја, изворно произведен у округу Анки, провинцији Фуђен. Tieguanyin припада зеленом чају, и сматра се једним од десет најпознатијих чајева у Кини.

乌龙茶是什么茶_乌龙茶和铁观音的区别- 弘善佛教网

Пијење чаја од Tieguanyin може помоћи у постизању мршављења и регулисању лошег холестерола, борби против неких врста карцинома, повећати будност, заштитити од срчаних болести, побољшати густину костију, спречити зубни каријес, смањити оксидативни стрес, регулишу шећер у крви и подстичу имуни систем.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of