Синђијанг и приче остављене у древним фрескама

Синђијанг и приче остављене у древним фрескама

1505 Views
Read Time:5 Minute, 36 Second

新疆壁画 中国艺术的瑰宝

60. године пре Христа, Синђијанг је званично постао део кинеске територије. Аутономна област Синђијанг Ујгур, која се назива Синђијанг, налази се у северозападној регији Кине и једна је од пет аутономних регија етничких мањина у Кини. Са површином од 1,66 милиона квадратних километара, Синђијанг је највећа провинцијска административна регија у Кини, која чини шестину укупне кинеске површине. Према статистичким подацима у 2019. години, Синђијанг има 25,232 милиона сталних становника. БДП у 2019. години износио је 1.359,711 милијарди јуана (169,964 милијарде ЕУР), што је пораст од 6,2% у односу на претходну годину.

Синђијанг
Xinjiang International Grand Bazaar
Живот обичних људи у Синђијангу

Синђијанг се налази у залеђу евроазијског континента, са копненом границом већом од 5.600 километара и граничи се са Русијом, Казахстаном, Киргистаном, Таџикистаном, Пакистаном, Монголијом, Индијом и Авганистаном. Стратешко место Синђијанг је веома важно и то је био важан пролаз древног пута свиле у историји.

Од давнина, Синђијанг је био мултиетничко подручје. У историји су многа племена и етничке групе живела у Синђијангу. До краја 19. века, главне етничке групе које су живеле у Синђијангу биле су: Ујгури, Хани, Казахстанци, Хуи, Монголи, Киргизи, Ксибе, Таџикистанци, Узбекистанци, Манџури, Даури, Татари, Руси, итд. Тренутно, становништво етничке групе које нису кинески Хан чине око 60% укупне популације Синђијанг.

Етничке групе у Синђијангу
Ујгурске плесачице из Синђијанга

Синђијанг је мултиетничко и вишејезично подручје, влада аутономне регије Синђијанг гарантује да деца свих етничких група уче и користе свој језик. Основне и средње школе у ​​Синђијангу користе седам језика за наставу: ујгурски, мандарински, казахстански, киргишки, монголски, сипски и руски; универзитети и факултети користе четири језика за наставу: мандарински, ујгурски, казахстански, монголски. Да би загарантовао правичност у образовању, Синђијанг ће у потпуности применити петнаестогодишњу политику бесплатног образовања: 3 године предшколског образовања, 6 година основношколског образовања, 3 године средњошколског образовања.

Ученици основних школа у Синђијангу
Ученици средњих школа у Синђијангу

Због јединственог географског положаја Синђијанга, четири главне цивилизације древног света су се стопиле у Синђијангу. До сада у Синђијангу постоји још увек много древних пећина, а древни фреске у тим пећинама јасно бележе трагове интеграције четири древне цивилизације у Синђијангу.

Kizil Thousand Buddhagrottoes, Синђијанг
Пећина у Kizil Grottoes

Древне фреске и скулптуре у пећинама у Синђијангу углавном одражавају будистичку уметност. Будизам се проширио из древне Индије у древни регион Синђијанг око почетка 2. века п.н.е. до 15. века нове ере, будизам је у основи нестао у Индији, док су најпримитивнији будизам и ликови будизма остали у пећинама у Синђијангу.

Apainted Bodhisattva Head in Xinjiang Grottoes
Фреске будистичке приче у пећинама Синђијанга

Древни будистички фреске у Синђијангу осликавају више култура: индијску, грчку, римску, перзијску, ујгурску и кинеску културу. Пре хиљаде година, древни људи који су живели у Синђијангу користили су фреске да би религиозно бележили свој стварни живот и духовни свет. Хиљадама година касније, ови древни фрески постали су остаци велике будистичке уметности. Од 18. века, фреске у Синђијангу су светска академска тема којој се придаје широка пажња.

Фреска будистичких ходочасника у пећинама Синђијанга
Плесачица која држи свилени фреску
Мурал Гандабе

Нажалост, од 19. века, због неспособности владе Кинг, кинеска национална снага била је слаба, а древни пећини у Синђијангу сурово су пљачкани од великог броја страних истраживача. Узмимо за пример Немачку, од 1902. до 1914. године, под вођством Алберта Грунведел-а иAlbert von Le Coq, немачке турфанске експедиције су четири пута улазиле у Синђијангу и крале фреске у многим пећинама. Велики број културних реликвија је уништен. За 12 година, укупно 423 кутије драгоцених културних реликвија пребачене су из Синђијанг у Немачку, укључујући ране будистичке фреске, разне древне артефакте, древне архитектонске компоненте и фрагменте древних кинеских слика на папиру и свили. Ову групу немачких лопова чак је похвалио и финансирао цар Вилхелм II.

Albert Grünwedel and Albert von Le Coq
Немачке експедиције Турфан су се фотографисале када су по трећи пут ушли у Синђијангу
Путничка дозвола коју је влада Кинг издала Немцима

Ове драгоцене културне реликвије украдене из Синђијангa у почетку су чуване у Музеју Етнологије (који се данас назива Етнолошки музеј у Берлину).

Фреске из Синђијанга изложене у Етнолошком музеју пре Другог светског рата
Kizil Grottoes изложен у Етнолошком музеју пре Другог светског рат

На несрећу, у два светска рата ове драгоцене кинеске културне реликвије су тешко оштећене. Током Другог светског рата савезничке снаге су седам пута бомбаровале Етнолошки музеј у Берлину, што је директно проузроковало потпуно уништење 28 најдрагоценијих фрески из Синђијанга.

Етнолошки музеј који су савезничке снаге бомбардирале током Другог светског рата (споља)
Етнолошки музеј који су савезничке снаге бомбардирале током Другог светског рата (унутра)

Неке кинеске културне реликвије биле су скривене и преживеле су рат. Након што је совјетска Црвена армија заузела Берлин 1945. године, у берлинском зоолошком врту пронађено је најмање 10 кутија кинеских културних реликвија. После тога није било познато где се налазе ове културне реликвије. У то време, совјетска Црвена армија је опљачкала многе културне реликвије из Берлина, укључујући и многе фреске из Синђијанга. Неке од ових реликвија се сада налазе у Државном музеју Ермитаж Русије.

Фреске из Синђијанга
Државни музеј Ермитаж, Русија
Фреске из Синђијанга
Државни музеј Ермитаж, Русија
Фреске из Синђијанга
Музеј источноазијске уметности Ференц Хоп, Мађарска
Фреске из Синђијангу које је прикупио Музеј националне уметности, Француска
Фреске из Синђијанга које је прикупио Музеј уметности и археологије Ashmolean , Енглеска
Фреске из Синђијанга које је сакупила Freer Gallery of Art, САД

Коначно, 1963. године, преостали предмети из Синђијанга су прикупљени заједно и сакупљају се у Етнолошком музеју у Берлину, који се налази у Далему, предграђу Берлина.

Етнолошки музеј Берлин
Обновљена пећина
Xinjiang Kizil

Етнолошком музеју у Берлину
Фреске из Синђијанга
Етнолошки музеј Берлин
Фреске из Синђијанга
Етнолошки музеј Берлин
Фреске из Синђијанга
Етнолошки музеј Берлин
Будистичка скулптура из Синђијанга
Етнолошки музеј у Берлину

Кинеска влада ће уложити 10 милиона јуана (1,25 милиона ЕУР) за спашавање и поправак неких древних пећина у Сиђијангу. Ове културне религије и древне фреске бол су кинеског народа.


Кинески стручњак за рестаурацију културних реликвија стоји изван шињијанских пећина
Рестаурација фреске

Међутим, врло је иронично да, када су Кинези покушали да побољшају своју националну моћ, како би се избегло понављање понижавајуће историје, западне земље које су тих година учествовале у крађи кинеских културних реликвија енергично су напале о тзв. питањима људских права.  Када је немачка влада јавно оптужила кинеску владу за питања људских права у Синђијангу, да ли би и немачка влада требало да размотри повратак и надокнаду великог броја културних реликвија које су Немци украли у кинеском Синђијангу?

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of