Шта нам доноси Кинески међународни сајам трговине и услуга?

Шта нам доноси Кинески међународни сајам трговине и услуга?

1159 Views
Read Time:2 Minute, 19 Second

Кинеска економија је ушла у еру у којој је услужна индустрија један од важних ослонаца, а потражња за услугама у свету је и даље је велика. Кинески међународни сајам трговине и услуга 2020. године, једина је међународна и свеобухватна изложба на пољу кинеске трговине услугама. 

Значај трговине услугама у глобалној трговини расте из дана у дан, отворена сарадња у услужној индустрији све више постаје важна снага за промоцију развоја. Из перспективе међународних трендова, свет је ушао у еру услужне економије. Од 2005. до 2017. године удео трговине услугама у укупној светској трговини порастао је са 20,66% на 23,69%.

Нови круг научне и технолошке револуције и индустријске трансформације, покренули су снажни успон дигиталне технологије, промовисали дубоку интеграцију индустрија и водили брзи развој услужне економије.

Кинеска трговина услугама се брзо развијала и постала је нови мотор спољне трговине. Кина је дала важан допринос расту глобалне трговине услугама.

У јулу ове године кинески извоз услуга порастао је за 3,3%. Кина је једина земља која је забележила раст у трговини услугама од марта. Док је у августу кинески извоз порастао за 9,5%.

Кинеска спољна трговина у августу порасла је за 6% у односу на исти период прошле године, показују нови подаци Kинеске Царинске управе.

Председник Си Ђинпинг одржао је говор на Самиту о глобалној трговини услугама у Кини 2020. године и том приликом изнео предлог у три тачке за отворену сарадњу у услужној индустрији:

-заједнички створити отворено и инклузивно окружење за сарадњу

-заједнички активирати замах сарадње вођене иновацијама

-и заједнички створити обострано корисну сарадњу.

Кина одржава Сајам услуга у циљу омогућавања људима из целог света да у потпуности покажу нови развој на пољу трговине услугама. Овај сајам услуга показао је кинеску способност и снагу да брзо опорави економију након сузбијања епидемије и демонстрира кинеску одлучност и самопоуздање у даљем отварању трговине услугама.

Трговина услугама донеће могућности за више од 100 земаља и више од 10.000 компанија које учествују на изложби, како у погледу економског опоравка тако и у погледу развојне помоћи.

На сајму су приказана најновија достигнућа и производи у областима образовања, туризма, културе, спорта и финансија, као и нова искуства 5Г технологије и мултифункционалних робота. 

На сајму је регистровано 18.000 предузећа и организација из 148 земаља и више од 100.000 људи регистрованих  за учешће на изложби. Очекујемо да ће све већа трговина услугама дати снажан замах глобалном економском опоравку.

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of