Концепт заједнице са заједничком будућношћу човечанства

Концепт заједнице са заједничком будућношћу човечанства

1399 Views
Read Time:2 Minute, 48 Second

Пандемија KОВИД-19 бесни широм света, а велике промене  довеле су до тога да је свет ушао у период турбулентне трансформације. У тренутку обележавања 75. годишњице УН, искоришћена је  прилика да се преиспита првобитна мисија Уједињених нација, потврди колективна посвећеност мултилатерализму као и наставак заједничке борбe против епидемије, као ново полазиште за наставак промоције мира и развоја човечанства.

Као једна од оснивача Уједињених нација и стална чланица Савета безбедности, Кина има за циљ да одржи светски мир и промовише заједнички развој, да заштити правду, да промовише узајамну корист и добитне резултате, као и да промовише реформу глобалног система управљања и изгради заједницу са заједничком будућношћу човечанства. Практиковање концепта мултилатерализма, подржавање Повеље УН, увек стоје на правој страни историје.

Министарство иностраних послова Кине издало је 10. септембра „Кинески документ о ставу о 75. годишњици оснивања Уједињених нација“, образлажући кинески став и предлоге о питањима као што су улога Уједињених нација, међународна ситуација, одрживи развој и противепидемијска сарадња.

Истог дана, портпарол Министарства спољних послова Џао Лиђијан представио је релевантну ситуацију у овом ставу на редовној пресконференцији у Пекингу. Он је рекао:

“У документу става се истиче да би међународна заједница требало да схвати обележавање 75. годишњице оснивања Уједињених нација као важну прилику да заједнички заштите победу светског антифашистичког рата, одупру се унилатерализму, хегемонизму и политици моћи, чврсто подрже мултилатерализам и чврсто одбране циљеве и принципе Повеље УН, заштите међународни систем са УН-ом као језгром и међународни поредак заснован на међународном праву. Кина је спремна да сарађује са другим земљама света како би изградила заједницу са заједничком будућношћу човечанства!”

Заједничка борба против епидемије учинила је то да људи буду свесни чињенице да човечанство дели заједничку судбину. 

Разна безбедносна питања која су пред човечанством представљају нове изазове пред међународнoм заједницом.  Зато је важно наставити пут  концепта заједнице са заједничком будућношћу човечанства, држати се мултилатерализма и следити пут солидарности и сарадње.

Борба против епидемије није само битка за одржавање глобалне здравствене сигурности, већ и битка за одржавање светског економског просперитета.  Ефикаснији мултилатерални механизми, активнија регионална сарадња, створиће боље сутра за људски развој.

Верујем да све док све земље раде заједно и помажу једна другој, неће бити потешкоћа које се не могу превазићи и проблема који се не могу решити.

Чврста посвећеност мултилатерализму од суштинске је важности за светску безбедност, стабилност и развој.

Глобални изазови захтевају да све државе раде заједно, а солидарност и сарадња су најмоћније оружје. 

Као што је рекао генерални секретар УН Антонио Гутерес, Кина је „главни учесник у циљу Уједињених нација“ и „стуб међународне сарадње и мултилатерализма“. 

У будућности, Кина ће сарађивати са другим земљама у свету на промоцији и јачању мултилатерализма, заштити мултилатералног система и удруживању у стварању бољег сутра за мир и заједнички развој света.

Сви људи без обзира у којем делу света се налазе, желе да имају боље образовање, стабилније послове, веће приходе, сигурну социјалну сигурност, бољу медицинску и здравствену заштиту, побољшане услове становања и лепо окружење, а кључ успеха управу лежи јачању мултилатерализма.

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of