Снажни економски показатељи

Снажни економски показатељи

1461 Views
Read Time:2 Minute, 32 Second

Под утицајем епидемије и глобалне економске рецесије, кинеска привредна достигнућа снажно су промовисала опоравак и континуирано јачање кинеске економске снаге, поставивши чврсте темеље ка даљем економском развоју. 

Према најновијим подацима коју је објавила Генерална царинска управа Кине, кинески извоз у јулу повећан је за 10,4%, знатно више од осталих великих економија у свету. 

Када је реч о глобалној трговини, кинески извоз је преузео водећу улогу у постизању раста.  Тренутно су многи индустријски ланци и ланци снабдевања у свету снажно погођени. Кинески индустријски систем преузео је водећу улогу у обнављању рада, а истакнута је и његова извозна предност.

Кина је од почетка ове године издала мере помоћи и низ смерница, како би подржала све врсте предузећа да се ослободе својих потешкоћа. 

Према царинској статистици, кинески извоз текстила, укључујући маске, премашио је 630 милијарди јуана у првих седам месеци, што је за 35,8% више у односу на прошлу годину. Кина је одувек била главни произвођач антиепидемијских материјала, а њен производни капацитет за маске, заштитну одећу и вентилаторе, један је од највећих на свету. 

Након уласка у други квартал, кинески производни капацитети преузели су централну улогу у глобалном медицинском снабдевању, и на тај начин показали велику улогу Кине у светској антиепидемиолошкој борби.

Крајем јула, размера кинеских девизних резерви била је 3,154,4 милијарде америчких долара, што је повећање за 42,1 милијарду америчких долара у односу на претходни месец, а размера девизних резерви је повећана три узастопна месеца. 

Производња сировог челика порасла је у јулу за око 9,1 посто у односу на исти период прошле године, достигавши 93,36 милиона тона, уз дневну производњу од 3,01 милиона тона, према подацима Кинеског удружења за гвожђе и челик (ЦИСА).

Свет се мора заснивати на мултилатералном механизму, као што је сарадња са Азијском инфраструктуруном инвестиционом банком, Азијском развојном банком, Афричком развојном банком, Европском банком за обнову и развој итд. 

А управо ови показатељи претстављају шансу за долазк нових великих кинеских компанија у Србију, што би додатно подстакло приврдни раст српске привреде. После доласка кинеских компанија, данас су РТБ Бор и Железара компаније које ускоро постају највећи извозник и највише доприносе расту БДП-а.

Брзим развојем тржишта капитала и порастом скале директног финансирања, нове привреде и нове индустрије све више јачају са новом генерацијом информационих технологија, биомедицине, нове енергије, нових материјала итд.

Кина има најпотпунији и највећи индустријски систем на свету, снажне производне капацитете и комплетне пратеће способности.

У другој половини године кинеска економија ће сигурно искористити тренд учвршћивања и наставак раста у свим гранама привреде. Вођена изградњом новог обрасца развоја, Кина ће свету пружити више могућности за сарадњу и створити више могућности.

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of