Снага сателитског навигационог система Беидоу-3

Снага сателитског навигационог система Беидоу-3

1234 Views
Read Time:2 Minute, 0 Second

Пре неколико дана свечано је отворен светски сателитски навигациони систем Беидоу-3, што је обележило успешан завршетак развојне стратегије „три корака“ Беидоуа и Беидоуов улазак у нову еру глобалне услуге. 

Беидоу-3 је започео изградњу у новембру 2009. године. Конструкција пројекта прошла је кроз пет фаза, кључног технолошког истраживања, експерименталног сателитског инжењеринга, минималног система, основног система и комплетног система.

Овај ситем даје пуну предност системима широм света и ефикасно доводи до бржег и јачег умрежавања. Развојни циклус једног сателита скраћен је за 1/4, циклус монтирања ракета носача је скраћен за 1/3, а циклус приступа сателитској мрежи је скраћен за 3/4. Што показује да је Беидоу ситем веома моћан. Беидоу-3 има две функције:

– функцију навигације и позиционирања

-и функцију комуникације и преноса података

Он може да пружи 7 врста услуга:

– позиционирање и навигацију

-глобалну комуникацију кратким порукама

-регионалну комуникацију кратким порукама

-међународну претрагу и спасавање

-сателитско унапређење

-приземно побољшање

– и прецизно позиционирање у једној тачки

Већина паметних телефона подржава Беидоу функцију

Две карактеристичне услуге Беидоу система су сервис кратких порука и примена високе прецизности. Тренутно је услуга кратких порука Беидоуа 3 надограђена на 14 000 бита у једном времену, који могу пренети слике и глас, а такође користи и глобалне интерсателитске везе за ширење реализације глобалних кратких порука. Истовремено, ослањајући се на Беидоу систем, на терену је изграђена високa прецизна побољшана мрежа, у Кини постоји скоро 3.000 земаљских станица.

У протеклих 10 година, укупна вредност производње кинеске сателитске индустрије навигације и локацијског сервиса повећавала се за више од 20% годишње, достигавши 345 милијарди јуана 2019. године, а очекује се да ће 2020. премашити 400 милијарди јуана. Беидоу убрзава улазак у нову инфраструктуру и дубоко је интегрисан са новим технологијама као што су комуникације нове генерације, Blockchain, Internet of things, вештачка интелигенција итд.

Ако се осврнемо на међународну сцену, Беидоу је један од четири главна глобална сателитска навигациона система. Тренутно су производи који се односе на Беидоу извезени у више од 120 земаља и региона, пружајући услуге за преко 100 милиона корисника.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of