Сарадња Кине и Африкe

Сарадња Кине и Африкe

1256 Views
Read Time:2 Minute, 54 Second

Oдржан је самит кинеско-афричке солидарности против глобалне епидемије. Кина и Африка разговарале су о плану борбе против епидемије и пријатељској сарадњи, и заједно ће радити на изградњи здравствене заједнице Кина-Африка која би дала нови подстицај глобалној анти-епидемиолошкој борби.

Кина и Африка имају предност у заједничкој изградњи здравствене заједнице, имају дугогодишње пријатељство, и иду ка путу заједничког развоја и побољшања животног положаја људи. Већ 1963. године кинеска влада послала је медицинске тимове у Африку, а до сада је пружила медицинску и здравствену помоћ више од 50 афричких земаља. За време епидемије еболе 2014. године, Кина је прва пружила помоћ, слањем више од 1.000 стручњака за јавно здравље и медицинског особље како би пружили медицинску сигурност људима. Последњих година, у оквиру Форума за сарадњу између Кине и Африке, кинеско-афричка здравствена сарадња укључена је у оквир „Десет главних планова сарадње“.

Кинеска влада испоручила је велику количину материјала за медицинску помоћ у више од 50 афричких држава, послала 148 медицинских стручних група за борбу против епидемије у 11 земаља, одржала више од 30 стручних видео конференција.

Односи Кине и Африке отпочети су након прве Азијско-афричке конференције, Бандуншка конференције 1955. године. Египат је постала прва држава која је успоставила дипломатске односе са Кином у мају 1956. године. До почетка 60-их година преко 10 афричких држава, укључујући Мароко, Алжир и Судан, успоставили су дипломатске односе са Кином. А већ до краја 1970. године, 50 независних афричких држава ступило је у дипломатске односе са Кином.

Кинске циљ био је превасходно усмерен на изградњи солидарности. Кина је послала велики број инжињера, лекара и техничара како би пружила помоћ Африци у развоју. Поред тога преузела је разне инфраструктурне пројекте, један од пројеката била је изградања пруге Танзанија-Замбија дужине 1860 километара, коју је Кина финасирала и изградила.

Између 1960. и 2005. више од 15 000 кинеских лекара је послату у Африку како би помогли у лечењу пацијента у више од 47 земаља Африке.

У новом миленијему дошло је до јачања Кинеско-афричких односа у свим аспектима.

Кинеско-афричка трговина (2000. године, трговина је порасла са 10,5 на 29,4 милијарде долара, 2005. године, преко 40 милијарди долара, 2006. године, преко 50 милијарди долара, 2008. године, обим трговине достигао је рекордних 106, 8 милијарди америчких долара).Кинекса помоћ Африци између 1957. и 2006. износила је 44,4 милијарде долара.

Форум за кинеско-афричку сарадњу основан је ради лакше сарадње и јачање кинеско-афричког пријатељства.

Кинеска и афричка антиепидемијска сарадња још једном показују огрумну солидарност двеју страна током скоро 60 година. Епидемија се и даље шири, а Кина ће и даље наставити да подржава борбу Африке против епидемије.

Афричке државе које су учествовале на самиту обухватиле су различите подрегије у Африци, шефове међународних и регионалних организација попут Уједињених нација, Светске здравствене организације и Афричке уније. Активно учешће свих страна потвруђује да ће Кина и Африка наставити уједињену борби против епидемије болести и продубљивати пријатељску сарадњу.

Вирус нема граница и болест не прави разлику између раса. Све земље света требају подржавати концепт заједничке судбине човечанства, чврсто се држати мултилатерализма, одлучно одржавати глобални систем управљања, подржати ВХО да даје веће доприносе јачању и координацији глобалне сарадње на пољу анти-епидемије.

Кинексо-афричка сарадња показује нам светлу будућност у развоју међународних односа. Напори Кине и Африке да заједнички изграде заједницу здравља и медицинске сигурности  довешће до јачање сарадње и отворити шири простор  за успостављање ближе заједнице између Кине и Африке.

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of