Привреда Кине наставља да расте

Привреда Кине наставља да расте

1504 Views
Read Time:2 Minute, 30 Second

Национални завод за статистику Kине је 16. јула објавио економске податке за други квартал ове године. У другом тромсечју кинески БДП порастао је за 3,2% у односу на претходну годину. Подаци о привредном расту, додатно су показали отпорност и виталност кинеске економије и додатно су подстакли поверење и ентузијазам читавог друштва.

Ако се осврнемо на тренутну међународну ситуацију, разумљивоје да је повећање од 3,2% заиста похвално и охрабрујуће. Како се глобална епидемија и даље шири, Међународни монетарни фонд и Светска банка додатно су смањили своја очекивања у погледу глобалног економског раста ове године. Неке напредне економије могу пасти у дубоку рецесију, док је Кина достигла позитивну стопу раста која је премашила очекивања у другом кварталу. 

Чињеница да је кинеска економија издржала озбиљан утицај епидемије вреди хиљаду речи, што је довољно да се покаже отпорност и потенцијал кинеске економије.

 У земљи са 1,4 милијарде становника, Централни комитет водио је народ и земљу до победe у борби против епидемије, ефикасно контролишући епидемију у кратком временском периоду  створио је потребне услове за економски опоравак.

Током периода превенције и контроле епидемије, од фискалне и пореске подршке до финансијске подршке, од издавања купона за потрошаче до подршке малим и средњим предузећима, интензивно се уводе низ мера макроекономске политике које су пружиле потребну подршку економском опоравку.  Најважнију улогу у економском расту имају институције, што у потпуности показује да Централни комитет има изванредну способност да контролише кинеску економију и да може пребродити све ризике и изазове како би се постигли привредни циљеви.

Током периода превенције и контроле епидемије, нове индустрије, нови формати и нови модели и даље се појављују. Нови модели попут, интернетског образовања, ефикасно су решили проблеме у стварном животу. Нова генерација дигиталних технологија убрзала је долазак дигиталне економије и објективно подстакла раст нове кинетичке енергије.

Према сатистичким подацима високотехнолошка производња у првој половини године порасла је за 4,5%, улагања у индустрију е-трговине повећала се за више од 30%, а повезани производи као што је изградња инфраструктуре релативно брзо су расли. Појава нових пословних облика и све бржи технолошки замах, не само да настављају да пружају снажну подршку економском опоравку, већ такође пружају више подстицаја за наредну фазу економског раста.

Из досадашњег пресека стања, епидемија се још увек шири, светска економија се бори да се поново покрене; из ситуације запошљавања, притисак за стабилизацију предузећа и одржавање запослености је све већи.

Један од главних успеха привредног раста у Кину је свакодневно  разматрање одрживости и флексибилности и прилагођавање према развоју ситуације. Осврнувши се на историју, кинеска економија је увек расла и развијала се, превазилазећи све тешкоће. 

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of