Кина лансирала сонду на Марс

Кина лансирала сонду на Марс

1578 Views
Read Time:1 Minute, 52 Second

У Кини је 23. јула успешно лансирана прва кинеска истраживачка мисија “Тианвен-1” на североисточној обали острва Хаjнан. Сонда је успешно послата у орбиту и кренула на пут ка Марсу, чинећи велики корак у кинеском планетарном истраживању. Према подацима кинеске Националне свемирске управе, путовање до Марса трајаће негде око седам месеци.

Кинеска прва мисија на Марсу носи назив Тианвен-1, што значи ,,питање небу” и потиче од песме коју је написао Ку Иуан (око 340-270 године пре нове ере), један од највећих песника древне Кине. Име означава упорност кинеске нације у истраживању природе и свемира.

За кинеску ваздухопловну индустрију, мисија истраживања Марса је полазна тачка за даља астрономска истраживања.  

Откривање тајни свемира одувек је будило интересовање и радозналост људи . Од првог сателита који је створио човек, првог људског отиска на Месецу, првог лунарног брода, па до почетка нове рунде планетарног истраживања које представља Марс. Појава људских активности у свемиру направили су велики скок у науци. Ове истраживачке активности су ефективно промовисале нова научна открића и нове технолошке пробоје, а такође су омогућиле људима да гледају земљу и погледају свет из шире перспективе.

Истраживање планета не само да може проширити простор људских активности, већ може имати и важан утицај у потрази за ванземаљским животом. 

Узмимо за пример истраживање Марса. Марс је планета која је најсличнија Земљи у Сунчевом систему. Богатство научних података из прве руке може се добити истраживањем Марса, који је од великог значаја за проучавање порекла и еволуције Сунчевог система, као и настанка живота и других важних научних питања.

За кинеску астрономску индустрију, мисија истраживања Марса такође је полазна тачка за истраживање других планета.

Темпо људског истраживања свемира је изненађујуће брз. За само неколико деценија дошло се до могућности задржавања и ходања по месецу, а очекује се да ће се у скорој будућности човек крочити на Марс. 

Сада је остало да “Тианвен” стигне на своју дестинацију и крене да истражује и решава бројна научна питања.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of