Интервју Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије за кинеске новине Куан Минг Дејли

Интервју Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије за кинеске новине Куан Минг Дејли

1513 Views
Read Time:1 Minute, 48 Second

Интервју Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Aзије за кинеске новине Guangming Daily.

Амерички часопис “Сајенс” објавио је прошле недеље ексклузивни интервју са Ши Џенгли, истраживачицом Института за вирусологију у Вухану.

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије рекао је новинарима ,,Наиме, као што је већ познато 11. јануара Кинески центар за контролу болести изнео је детаљну анализу о корона вирусу која је одмах постављена на веб страници Светске здравствене организације. Какo се епидемија ширила, Кина је пружила санитетске потрепштине многим земљама и међународним организацијама”

Спасић је рекао да је једна од важних чињеница што нико у Институту није био заражен новим коронавирусом.

Спасић истиче ,,Тренутно, да ли се нови коронавирус директно преноси на људе преко шишмиша или других сродних домаћина, још увек представља кључно питање у научној заједници” 

Два научна рада која су објављена крајем јануара у Вухану ,потврђују да први потврђени пацијенти нису имали никакве везе са Вуханом, све ове тврдње доводе у питање порекло вируса.

Такође постоје и бројне научне тврдње и докази да нови коронавирус нема порекло од шишмиша , и зато се јавља питање које животиње су биле посредни домаћин и како је прелазило на људе, управо је Ши и ставила акценат на тој тврдњи јер су урађене детаљне анализе.

Спасић у наставку истиче ,,Уз ово можемо напоменути и бројне чињенице , зашто је затворена биолошка лабораторија Форт Дитрик, затим тврдње француских и италијанских медија о присутву вируса у Европи још у октобру месецу прошле године , као и бројне друге чињенице”

Спасић је рекао да вирус можда долази из било које земље, а нови коронавирус можда је постојао у људском друштву одавно. 

Спасић закључује да тренутно све земље на свету морају сарађивати у борби против епидемије.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of