Дигитална економија

Дигитална економија

1525 Views
Read Time:2 Minute, 36 Second

Један од великих предности кинеског тржишта јесте што пружа широк и богат пример за развој дигиталне економије. Дигитална економија није само постигла свој брзи развој, већ је постала и важан мотор за промоцију унапређења и трансформације традиционалних индустрија.

Дигитална економија омогућава трансформацију и надоградњу индустрије. Према статистичким подацима, кинеска дигитална економија се брзо развијала те је у 2018. години достигла 31,3 билиона јуана, што је сврстало међу најразвијеније на свету у тој области. 

Дигитална технологија је дубоко интегрисана у многим областима као што су производња и друштвено управљање. Довољно је напоменути индустријски интернет који је постао један од важних носилаца индустријског јачања и унапређења.

Предузећа све више распоређују инфраструктуру, управљање и пословање уз помоћ интернет мреже како би лакше и брже постигли одређене резултате, као што су рачунање, складиштење података итд. У области услужне индустрије појавили су се нови облици расподеле ресурса, као што  коришћење платформи заједничке мреже као организациони облик и информациону технологију као средства.

Ако се осврнемо на позадину нормализације, превенције и контроле епидемија, предности дигиталне економије додатно се истичу, а дигитално јачање може ефикасно побољшати способност управљања. 

Када је реч о примени дигиталне економије кроз здравствени систем, она је заснована пре свега на технологији брзе обраде великих количина података, одиграјући на тај начин  важну улогу у спречавању и контроли епидемиолошке ситуације.

Дигитално јачање стабилизује потрошњу домаћинстава, а појављују се и нови начини потрошње као што су куповина путем интернета. Подаци Националног завода за статистику Кине показују да, од јануара до маја ове године, нови формати и модели повезани са интернетом и даље расту. Интернетска малопродаја физичке робе у целој земљи порасла је за 11,5% у односу на исти месец претходне године. 

Дигитално оснаживање ствара нове захтеве. Током периода превенције и контроле епидемије развој дигиталне економије је ушао у убрзани период, а низ интернетских захтева као што су интернетско образовање, интернетске консултације, забава на мрежи и канцеларија на даљину су додатно добиле на важности. Нови захтеви су, заузврат, подстакли убрзање дигиталне технологије.

Повезаност дигиталне технологије са осталим технолошким гранама довела је до све већег препознавања дигиталне трансформације традиционалних индустрија. Кина пружа одговарајуће гаранције за подстицање развоја дигиталне економије. Огромно домаће тржиште такође пружа драгоцени простор за примену технологије. 

Гледајући у будућност, дубока интеграција дигиталне економије и индустрије биће мегатренд економског развоја, а темпо дигиталне трансформације у свим животним слојевима знатно ће се убрзати, посебно у областима великих база података, рачунарству, интернету, вештачкој интелигенцији, 5Г итд. Широка примена технологије додатно ће побољшати ефикасност производње и виталност традиционалних индустрија, и убрзати њихов темпо надоградње и трансформације.

Дигитална трансформација уско је повезана са оптимизацијом индустријског ланца, ланца снабдевања и ланца вредности. У постепеном развоју, дигитална технологија ће дефинитивно отворити нови простор за побољшање и јачање привредних активности.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of