Успон кинеског истраживачког тима на врх Хималаја

Успон кинеског истраживачког тима на врх Хималаја

1452 Views
Read Time:1 Minute, 53 Second

Планински врх Хималаја највиши је врх на свету изнад нивоа мора, и откако је света и века, планинари су сматрали великом чашћу његово освајање. Поред тога, научници из генерације у генерацију непрестано мере, покушавајући да сазнају његову праву висину.

Невероватно је то да су научници, због оштре климе врха Химaлаја и снежног и леденог окружења, приликом сваког мерења добили релевантне податке, али никада нису добили тачан закључак. Тако да је утврђивање праве висине врха Хималаја и даље проблем тежак за превазилажење.

Коначно!

27.маја 2020. године у 11:00 часова по пекиншком времену,
Кинески истраживачки планинарски тим успешно се попео на врх Хималаја и поново измерио врх света!
Хајде да се заједно осврнемо на овај историјски, тежак, свети успон на врх!

На основу научних нагађања, интензивном орогенезом је пре 65 милиона година дошло до спајања индијске и азијске тектонске плоче и до подизања Хималаја. И врх Хималаја дочекао је својих пет минута, као звезда у успону. Огромна „експлозија силе“ одједном га је довела до позиције врха света. Врх света увек ће подстицати људско бесконачно сањарење, људи ће изнова померати границе, изнова истраживати и успињати се…

Кинески истраживачки планинарски тим креће из Напредног кампа, са висине од 6500 метара изнад нивоа мора, у трећи поход на врх
Члан Кинеског истраживачког планинарског тима на 7790 метара надморске висине
Истраживачки планинарски тим успешно долази до кампа на висини од 7790 метара надморске висине, чланови тима на јаком ветру са потешкоћама подижу шатор
Истраживачки планинарски тим наставља даље
Истраживачки планинарски тим пролази маркер на 8800 метара
Кинески истраживачки планинарски тим успешно осваја “врхсвета”, врх Хималаја

Чланови тима на врху су се задржали 150 минута, током којих су вршили мерења дубине снега, метеоролошка мерења и друга, постављајући нови рекорд у дужини боравка Кинеза на врху Хималаја.


У наставку, у виду сателитског 3Д снимка, још једном приказујемо успон Кинеског истраживачког планинарског тима на врх Хималаја.

Одајемо поштовање свим планинарима који се усуде да се окушају и истражују!

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of