Унутрашња и спољна политика Лаоса

Унутрашња и спољна политика Лаоса

1280 Views
Read Time:6 Minute, 9 Second

Лаошка Народна Демократска Република је званични назив земље. Лаос је  демократска земља са социјалистичком оријентацијом. Народну Републику прогласио је 2. децембра 1975. године бивши вођа Комунистичке партије и први премијер Кејсон Фомвихан.

Кејсон Фомвихан

Устав је усвојен 1991. године, а допуњен 2003. године. Поред Врховног суда, постоје војни суд на покрајинском и окружном нивоу. Бројни међународни програми сарадње, између осталог, подржавају јачање правне сигурности, настојећи да учврсте постојећи „обичајни закон “ (општи закон), који обликује друштвено деловање у многим деловима земље. 

Народна скупштина са 149 чланова представља законодавну власт. Већина чланова Народне скупштине су, или чланови Лаошке револуционарне народне странке (ЛРВП), или их је предложила та странка. Народ их бира на тајним и непосредним изборима на период од 5 година.

Народна скупштина Лаоса

Суживот бројних етничких група је са једне стране извор културног богатства земље, али истовремено представља и велики политички изазов.

За време Вијетнамског рата, уз помоћ америчке амбасаде у Лаосу, ЦИА и Америчко ратно ваздухопловство водили су рат из ваздуха, препуштајући рат на земљи краљевској влади Лаоса. Хмонг заједнице у Лаосу  су за време Вијетнамског рата  регрутоване да воде тајне операције против северновијетнамске војске. Након пораза Америке, велики број Хмонга био је присиљен да бежи у околне земље, нарочито на Тајланд.

Ванг Пао је био једна од централних личности тајног рата који су Сједињене Државе водиле у Лаосу 60-их и 70-их година. Годинама га је плаћала ЦИА да предводи Хмонге у Лаосу против комунистичког покрета Патет Лао.

Народна револуционарна партија Лаоса

Народна револуционарна партија Лаоса, потиче из Комунистичке партије Индокине. Њен оснивач је Кејсон Фомвихан, који је основао странку 1955. године и руководио њоме све до своје смрти 1992. године.

Од 1953. до 1975. године трајао је грађански рат у Лаосу  између Патет Лао и краљевске владе Лаоса.

Патет Лао (Лаошки народ) био је комунистички покрет и организација, која је деловала у Лаосу. Патет Лао је победио у Лаошком грађанском рату 1975. године, а његови припадници су дошли на власт. Политички покрет Патет Лаоа била је Народна партија Лаоса, касније преименована у Народну револуционарну партију Лаоса (од 1972. године).

Истакнутије вође Патет Лаоа били су принц Суфанувонг, Кејсон Фомвихан и остали. Принц Суфанувонг (Луанг Прабанг, 13. јул 1909. — Вијентијан, 9. јануар 1995.) био је припадник лаоске краљевске породице који је током рата у Лаосу сарађивао с комунистичким покретом Патет Лао. Након победе комуниста у Лаосу 1975, био је први председник републике све до 1991. године.

Од победе револуционарних снага 2. децембра 1975. странка је преузела искључиво вођство. Предпоставља се да је ово осигурано уставом састављеним уз подршку Немачке Демократске Републике.

Извршно тело Политбироа је Централни комитет са 69 чланова .

Новинске агенције

Једина лаошка новинска агенција, Khaosan Pathet Lao  (КПЛ), објављује дневнe вести на лаошком, енглеском и француском језику.

Две међународне медијске организације имају канцеларије у Лаосу: кинеска државна новинска агенција  Xinhua News Agency  и вијетнамске новине Nhan Dan.

НУС – неексплодирани пројектили

Између 1965. и 1973. године, на Лаос је бачено више од 2 милиона тона експлозива. Ово чини Лаос најтеже бомбардованом земљом у историји.

Преко трећине од 270 милиона бомби бачених није експлодирало. Од ових неексплодираних бомби, највећа опасност  прети сеоском становништву, а неексплодирана убојна средства могу се наћи у свим покрајинама земље.

– Највише погођене провинције се углавном налазе у централном и јужном Лаосу, посебно област која се простире према вијетнамској граници.

– Отприлике четвртина свих лаоских села погођена је неексплодираним експлозивним средствима, укључујући 41 од 46 најсиромашнијих округа у Лаосу.

– Између 1964. и 2008. године, отприлике 50.000 људи је рањено или настрадало од неексплодираних експлозивних средства – од чега су 40 процената деца.  

Делови бомби још увек се користе на многим местима као корисни предмети као што су чамци, корита за цвијеће, ограде итд. Увек ће постојати одређени ризици, будући да је уклањање мина врло споро, потребни су добро обучени стручњаци и изискује велика новчана средства.

Сједињене Државе доприносе трошковима рашчишћавања, али још увијек нису званично признале своје учешће у такозваном Тајном рату у Лаосу.

Школско, стручно и универзитетско образовање

Трећина лаошке деце још увек прерано одустају од шестогодишње основне школе, један од главних разлога је преузимање бриге о породици. Поред тога проблем представља и недовољна обученост наставника. 

Национални универзитет у Лаосу (НУОЛ) је једини универзитет у земљи. Први технички мастер програми већ су формирани у сарадњи са азијским и европским партнерским универзитетима.

Национални универзитет у Лаосу

Лаос је на листи УНЕСКО-ве светске баштине од 1995. године са бившим краљевским градом Луанг Прабанг и од 2001. са Ват Пхоу градом у јужном Лаосу.

Спољна политика

Односи Србије и Лаоса

Дипломатски односи између Србије и Лаоса успостављени 1962. године. Република Србија покрива Републику Лаос преко Амбасаде у Јангону (Мјанмар).

Лаос је гласао против пријема Косова у УНЕСКО 2015. године. Односи Србије и Лаоса су традиционално добри и пријатељски. Лаос наставља да пружа чврсту и континуирану подршку суверинитрету и територијалном интегритету Србије.

У току 2017. године укупна робна размена износила је 233 хиљаде евра, при чему нашег извоза није било.

Центар за сарадњу са земљама Азије предлаже:

– Јачање привредње сарадње

Треба постићи споразуме који ће омогућити лакши наступ у привредној области. Лаос највише извози гуму од каучука, пиринач, бибер, зачине, шећерну трску, ананас итд. Управо кроз размену ових производа можемо започети и подстакнути јачање привредне сарадње.

– Сарадња у области културе и образовања

– Сарадња у области турузма (Куанг Си-водопади, Па Тат Луанг-будистича ступа висока 44 метара, прекривена златом) која би за наше туристе могла претстављати егзотичне и атрактивне дестинације.

Међународна кретања

Влада све више покушава да искористи  глобализацију и регионализацију кроз савезе као што су Асоцијација нација југоисточне Азије (АСЕАН), АФТА (зона слободне трговине за АСЕАН) и од фебруара 2013. године и  Светска трговинска организација (СТО).  Истовремено са тим, Лаос покушава да се супротстави снажном једностраном тајландском утицају. 

Лаос је 1997. године упао у економску кризу због своје зависности од Тајланда. Однос са Тајландом остаје делимично двосмислен због понављајућих инцидената као што је проблем Хмонг (назив за један од староседелачких народа југоисточне Азије).

Лаос има блиске односе са Народном Републиком Кином и Вијетнамом.

Од 2004. године, Лаос одржава нормалне трговинске односе са Сједињеним Државама.  Године 2010. потпредседник владе, Тонглун Сисолин, посетио је САД. То је била прва званична посета после 35 година (последња посета је одржана 1975. године), а 2016. године тадашњи амерички председник, Барак Обама, посетио је Лаос.

Девети Азијско-европски народни форум (АЕПФ) одржан је у Вијентијану у октобру 2012. године, а недуго затим и Азијско-европски састанак министара (самит АСЕМ). Током 2016. године, Лаос је председавао заједницом АСЕАН-а.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of