Сателитски систем Беидоу нови напредак кинеске технологије

Сателитски систем Беидоу нови напредак кинеске технологије

1521 Views
Read Time:3 Minute, 21 Second

Последњи сателит Беидоу-3 успешно је лансиран 23. јуна, што указује да ће кинески сателитски навигациони систем Беидоу ускоро остварити глобално умрежавање. То ће омогућити да у било ком месту на земљи у будућности сви могу уживати у услугама навигације, позиционирања и одређивања времена. Колико је заправо овај сателитски навигациони систем повезан са нашим свакодневним активностима и шта нам он доноси?

Често док стојимo на аутобуској станици, запитамо се када ће аутобус доћи. На аутобуској станици се налази електронски екран који нас обавештава приближном времену доласка следећег аутобуса. Међутим, ево сигурније прогнозе доласка аутобуса: путања аутобуса бележи се сваког тренутка ослањајући се на Беидоуов сателитски систем  позиционирања и на тај начин можете знати тачан тренутак пристизања одређеног аутобуса. Навигацијска функција за позиционирање једна је од најважнијих основних функција Беидоу сателитског навигационог система.

Тренутно у Кини постоје четири глобална навигациона сателитска система: Беидоу (Кина), ГПС (Сједињене Америчке Државе), Галилео (Европска унија) и Глонас (Русија).  Чип је основни уређај који прима и анализира Беидоу сигнале. У Кини чипови мобилних телефона и аутомобилске навигацијске опреме углавном подржавају компатибилност са главним глобалним сателитским навигационим системима.

Према подацима из Беле књиге о развоју кинеске сателитске навигације за 2020. годину: тренутно око три четвртине новостворених паметних телефона на кинеском тржишту подржава систем Беидоу. Истовремено, корисници Беидоу нису територијално ограничени.

Изградњом основног система Беидоу 3 завршеног у децембру 2018. године, опсег услуга система Беидоу проширио се и на читав свет. На основу Беидоуовог сателитског система за навигацију железнички одсек је самостално развио Беидоу позиционирани терминал монтиран на контејнер воза Кина-Европа.

Што се тиче тачности позиционирања, професионалци су истакли да, иако је тачност позиционирања коју је објавио Беидоу Систем износи око десет метара, у Кини су изграђене станице за побољшање прецизности и снаге сигнала, што значајно побољшава Беидоуову тачност позиционирања.

Почетком ове године, током епидемије, технологија заснована на Беидоуовом прецизном позиционирању и навигацијској функцији, стотине тешких беспилотних летелица прецизно су превезле медицинско особље у епидемиолошко подручје. Високо прецизна функција позиционирања и навигације чини транспорт практичнијим.

Бројни истакнути стручњаци су истакли да Беидоуова технологија сателитске навигације, у комбинацији са даљинским осматрањем, географским информацијама и другим технологијама убрзала је:

-развој традиционалне пољопривреде ка паметној пољопривреди

-смањила трошкове производње

-повећала продуктивност рада

-и повећала радни доходак

Прецизна функција позиционирања у једној тачки Беидоу система веома је важна у области геодетске обраде и мапирања. Беидоу систем може пружити тродимензионалне информације о положају укључујући и подручја равнице и подручја надморских висина. У Кини је Беидоу системом 2020. године омогућено потпуно мерење висине Монт Евереста.

За разлику од осталих глобалних сателитских навигационих система, Беидоу такође има посебну функцију кратке поруке, односно може да шаље текстуалне и симболичке информације путем Беидоуове корисничке машине како би комуницирао са спољним светом. Ова је функција веома важна на местима где нема покривености комуникацијском мрежом, попут разних експедиција, када нема сигнала мобилног телефона на мору или у пустињи, или када се догоде природне катастрофе када је комуникација блокирана.

Ванг Пинг, главни пројектант сателита Беидоу-3 Пете академије за ваздухопловну науку и технологију, рекао је: “Након земљотреса у Венчуану сви комуникацијски објекти на тлу су прекинути. Информације су се заправо ослањале на функцији Беидоу-1 „

Као глобални навигациони систем, поред позиционирања и навигационих услуга, пружање прецизних мера простора и временског распона и прецизних временских референтних вредности још једна функција Беидоу-а је важна а то је тајминг.

Тренутно у кинеској железничкој прузи, електроенергетској мрежи, финансијама и другим важним пољима, функција временског управљања Беидоу-а већ у потпуности игра важну улогу.

Комбиновање функција Беидоуа са новим технологијама као што су 5Г, интернет ствари (Interenet Of Things), базе података  и вештачка интелигенција промовисаће убрзани развој технологије, укључујући паметну пољопривреду, паметан транспорт и паметне паркове.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of