Привреда Лаоса

Привреда Лаоса

1346 Views
Read Time:2 Minute, 56 Second

Од средине 80-их година, лаошка влада је отпочела развој тржишне економије. Приватни сектор је преузео активну улогу у друштву. У градовима се видно развила средња класа, у односу на предходни период. Економија годишње расте за готово 7-8%, током азијске економске кризе 1997. године раст је био нешто мањи.

Пољопривреда има велику улогу на привреду Лаоса, скоро две трећине становништва је запослено у пољопривреди. Пољопривредни сектор сада чини 27% БДП-а. Сектор услуга порастао је на 42%, рударски и индустријски сектор 31%. Туризам постаје све важнији фактор у развоју лаошке привреде као и у борби против сиромаштва.

Економске реформе одвијају се у оквиру постојеће политичке ситуације. Инвеститори су добродошли ако послују у оквиру важећих законских прописа.

Приступање СТО

Од фебруара 2013.  године Лаос  је постао члан Светске трговинске организације (СТО).

Приступањем, Лаос је добио повољније услове за трговину и бољи приступ светском тржишту, у замену за укидање заштитних тарифа и увођење даљих тржишних реформи. Као мала земља, приступање Лаоса у СТО могло би такође донети бољу преговарачку позицију.

Међутим, и даље постоје изазови :

Претходна једнострана експлоатација природних ресурса довела је до економског раста у кратком року, али повезана је са програмима пресељења и проблемима са сигурношћу хране. То је спречило континуирани развој у централним областима здравља и образовања. 

Нове железничке линије

У априлу 2013. године, владе Лаоса и Кине потписале су споразум о изградњи 421 километра брзе пруге између Куенминга (покрајина Јунан) и лаошке престонице Вијентијан. Железничка пруга омогућиће Лаосу лакши извоз лаоских сировина према Кини. Овакав пројекат ће несумњиво довести до економског развоја и модернизације Лаоса. До сада је постојала једва запажена железничка линија од неколико километара.

Железничка пруга Куенминг-Вијентијан

Туризам

Туризам се последњих година све више развија. Да би се развила јединствена маркетиншка стратегија за Лаос, национална туристичка агенција основала је Одбор за маркетинг у Лаосу у марту 2011. године, са циљем да окупи јавни и приватни сектор и имплементира глобалну дугорочну маркетиншку стратегију.  

У 2005. години, циљ је био да се доведе милион туриста у земљу, десет година касније скоро 4,6 милиона туриста годишње посети Лаос. Приходи од сектора туризма сада износе 725 милиона америчких долара (2015.).

Лаошка влада је 2018. године по трећи пут најавила програм под називом “Лето посете”. Циљ  је био да се 2018. године у земљу доведе око 5,2 милиона туриста.

Tрговина

Најважније партнерске земље када је реч о трговини су Кина ,Тајланд, и Вијетнам.

Главна извозна роба из Лаоса су фино дрво и производи од дрвета, као и струја. Поред тога, извоз одевних предмета (до 85% у ЕУ) последњих година значајно је порастао, због чињенице да су се производне компаније, углавном од страних произвођача, настаниле у овој области.

Према подацима Светске банке, могућност остваривања трговине са  Лаосом су се значајно побољшале.

Ублажавање сиромаштва

Први успеси у борби против сиромаштва у Лаосу сада се могу видети. Индекс људског развоја потврђује напредак Лаоса.

Лаос се тренутно налази на 139 месту (од 189) и тако се сврстава у област „средњег људског развоја“, чиме настоји развијати се у азијско-пацифичкој регији.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of