Лутања Кином • Прелепи Јунан

Лутања Кином • Прелепи Јунан

1472 Views
Read Time:1 Minute, 41 Second

Амбасада Народне Републике Кине у Републици Србији и Одељење за културу провинције Јунан воде вас у обилазак шароликог Јунана!

Кинеска провинција Јунан налази се на југозападу Кине, пресеца је северни повратник (Ракова обратница), у њој се налази планински венац Јунлинг и долина реке Јуен. На овом простору од 394 000 квадратних километара терен је сложен и разнолик, ту се уздижу и планине Хенгдуан, шест главних речних система и девет великих језера погодни су и за кретање и за мировање. Надморска висина која варира од 76.4 м до 6740 м омогућава провинцији Јунан да обухвати скоро све врсте копнених екосистема, са изузетком океана и пустиња, што доводи до велике биолошке разноврсности.

Шарени Јунан
Терасаста пиринчана поља у Јунану

Чаробна земља провинције Јунан пуна је виталности и животне енергије. Егзотично цвеће и ретко биље блистају дивним, раскошним бојама током сва четири годишња доба. Бројним биљним и животињским врстама одражава се богата фауна и флора, једно је од 34 места на свету са најбогатијим живим врстама. Провинција Јуннан позната је широм света као “Банка гена биљних и животињских врста”, Еденски врт земаљских створења.

Камена шума у Јунану

Током дугог процеса историјског развоја, 26 етничких група у Јунану већ је навикло да живе у хармонији са природом. Традиционална култура производње и култура живота уско је повезана са биолошком разноликошћу и ствара хармонију човека са природом.

Етничке групе Јунана

Цвеће Јунана нераскидиво је повезано са животима људи, константно је током сва четири годишња доба, а његова шароликост не само да украшава људске животе, већ и њихове трпезе, одећу и културно наслеђе. Из тог разлога је Доунан највеће азијско тржиште свежег цвећа, чинећи да цвеће из Јунана цвета широм земље, корачајући ка свету.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of