Одлучним мерама до стабилизације светске економије

Одлучним мерама до стабилизације светске економије

1202 Views
Read Time:2 Minute, 20 Second

Eпидемија изазвана коронавирусом у Европи се полако стабилизовала, ограничења се постепено укидају, а привредне активности се поново успостављају. Након што су наставили са радом, мултинационалне компаније с нестрпљењем ишчекују опоравак тржишне потражње. Кина, која се прва опоравила од глобалне епидемије, наставља са јачањем свог тржишта и производње.

Нова епидемија коронавируса повукла је светску економију у најгору рецесију након Другог светског рата, а понуда и потражња су “замрзнути”, велики индустријски ланци су блокирани, а међународна трговина и инвестиције су се смањиле. Суочена са заједничким изазовима читавог човечанства, Кина је координирала ка напредку, економском и друштвеном развоју и није пропустила прилику да промовише наставак производње. То је било прво покретање привреде у свету, што је омогућило драгоцено искуство бројним земљама за опоравак светске економије и на тај начин поставила снажне темеље опоравка.

Резултати истраживања Дојче Банке показују да ће кинески економски опоравак после епидемије, како су истакли “бити веома импресиван”. Након смањења у првом тромесечју, стопа раста у другом тромесечју достићи ће 5%- 6%.

Према мишљењу стручњака Дојче Банке, део кинеске економије са домаћом потражњом се брзо опоравио, а кинески извоз је такође био бољи од очекиваног. Немачки медији су посебан осврт дали на  преглед стања у аутомобилској индустрији. Брз опоравак кинеске аутомобилске индустрије дао је нову наду највећем стубу немачке индустрије. Извршни директор Волксваген Групе, Херберт Диес, истакао је да ће снажна подршка кинеског тржишта утицати веома позитивно на посао Волксваген Групе.

Не само да је ово први опоравак глобалне епидемије, већ кинеско тржиште, које има 1,4 милијарде становника и највећа светска група са средњим приходима, има дугорочан и огроман потенцијал за раст. Због оптимизма у вези са кинеским тржиштем, БМВ и Волксваген, који су се суочили са двоструким притисцима због епидемиолошке ситуације и трансформације индустрије, недавно су најавили да ће проширити своје инвестиције у Кини и уложити напоре за имплементацију новог кинеског тржишта енергије.

Многе земље полако обнављају производњу и дају важан допринос поправљању глобалног индустријског ланца.

У мају је број возова Кина-Европа премашио 1.000 у једном месецу, а количина пошиљки достигла је рекордно висок ниво, пружајући на тај начин снажну подршку глобалној борби против епидемије.

Амерички The Wall Street Journal цитирао је Петера Санда, главног аналитичара из Балтичког међународног бродарског удружења, да је Кина успоставила огроман логистички систем како а би помогла да се глобална трговина настави развијати. Према истраживању Немачког удружења за производњу машина, захваљујући побољшаном снабдевању производима из Кине, криза у ланцу снабдевања у индустрији машина је смањена.

Тренутно епидемиолошка ситуација у свету се стабилизује, али треба бити и даље у приправности. Важно је да све стране буду уједињене, кооперативне, отворене и придржавају се мултилатерализма. Само ће се на тај начин ојачати глобално управљање, а светска економија може да настави са растом.

Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of