Лутања Кином • Лепота Сичуана

Лутања Кином • Лепота Сичуана

1467 Views
Read Time:2 Minute, 50 Second

Поводом Дана културне и природне баштине који се обележава у Кини 2020. године, Амбасада Народне Републике Кине у Републици Србији заједно са Канцеларијом за културу и туризам провинције Сичуан организовала је онлајн изложбу под именом „Рајска провинција Сичуан – онлајн уживање у нематеријалном културном наслеђу“. Најобичнијим „померањем прстију“ ће тако сваки страни и домаћи онлајн пријатељ моћи да са Kлоуда упозна лепоту Сичуана.

 • ЛЕПОТА ВАТРЕ
  Бљување ватре, као део опере из Сичуана посебна је егзибиција извођача кинеске опере извођена у циљу наглашавања сценског ефекта, што вернијег дочаравања сцене и привлачења публике.

Сингјанг грнчарија врста је грнчарије која се прави у округу Сингјанг провинције Сичуан од глине и угљеног пепела и пече на температури вишој од 1000°C. Сингјанг грнчарија има једноставну текстуру, отпорност на корозију, као и на хемикалије (киселине и лужине), нема хемијске реакције и уколико се на погрешан начин складишти и чува, не мења квалитет.

 • ЛЕПОТА СВЕТЛА
  Фестивал лампиона, који се одржава последњих дана Кинеске нове године, традиционална је, народна и масовна манифестација. Цигунг фестивал лампиона најпознатији је по самој Изложби светла у оквиру Фестивала лампиона. Сцена је величанствена и богата необичним разнобојним лампионима.

● Приликом израде лутака за Лангџонг позориште сенки често видимо велико умеће, вештину у изрезивању папира. Контуре су без набора и суптилне, изрезана фигура остаје чврста, њена сенка има постојану структуру, диван и префињен облик са снажном локалном обојеношћу.

 • ЛЕПОТА ПЛЕСА
  Шаролики змај из Јутана (Луџоу, Сичуан) познат још и као “разиграни змај са Истока” по својој дугој историји и романтичном перформансу. Од давних времена све до сада, током сваког важнијег фестивала, венчања или сахране, локалци изводе плес шароликог змаја.

Гуоџуанг плес врста је традиционалног плеса који је популаран у области Тибета. Овај плес који се мењао са развојем тибетанског друштва кроз историју, не само да осликава песму и плес која се чује и види приликом узгајања јечма, предења вуне, храњења стоке, производње вина већ осликава и тибетанске обичаје приликом церемоније венчања, изградње нових домова и дочекивања гостију.

 • ЛЕПОТА ОДЕВАЊА
  На тибетанску одећу снажно су утицали природни услови, привредна производња и културна размена током процеса њеног формирања и развоја тибетанског начина одевања. Због разлике у подручјима, постоји и велика разлика у материјалима и процесу израде тибетанске одеће; али су стилови сви слични. Основне карактеристике тибетанског начина одевања су дуги ревери, широк струк и дуги рукави, без дугмади.

Одећа народа Ћијанг представник је њиховог начина одевања. Древни народ Ћијанг углавном је носио одећу налик огртачима, а разликовала се током различитих историјских периода. У суштини, одећа народа Ћијанг мењала се са променама животне средине и услова за живот.

 • ЛЕПОТА УКУСА
  Традиционална техника производње Луџоу Лаођијао вина међу члановима винске интустрије у Кини носи титулу “живог” културног реликта. Типичан је пример технологије производње вина и винске културе у Кини. И поред тога што је наука данас високо развијена, тешко је заменити је савременом технологијом.

Писијен сос од црвеног пасуља, љути специјалитет округа Пиду (Ченгду) један је од најпопуларнијих додатака јелу у Кини. Састојци су чили уље, крупно насецкане чили папричице; карактерише га љутина, а у устима за собом оставља слаткасти укус. Често је саставни део рецепата провинције Сичуан.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of