Коментар Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије за кинеске новине Куан Минг Дејли

Коментар Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије за кинеске новине Куан Минг Дејли

1285 Views
Read Time:1 Minute, 55 Second

Коментар Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије за кинеске новине Куан Минг Дејли.

Кина је 7. јуна  објавила белу књигу под називом ”Кинеска акција против нове плућне  епидемије изазване короном” описујући напоре кинеске владе да контролише епидемију у својој земљи и помогне осталим земљама у борби против епидемије. У интервјуу за наше новине , господин Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије, наглашава да су одлучне мере које је применила кинеска влада, висока самодисциплина кинеског народа и висок ниво солидарности и кооперативности били главни разлози за кинеску победу над короном у Кини. Ефикасност тих мера доказана је и при помоћи Србији. Бела књига показује тачне резултате у борби против епидемије.

            Спасић каже да су почетком марта, неке од развијених европских земаља искусиле нагло ширење новог вируса са високом смртношћу. Након апела председника Вучића да недостаје медицинска опрема и апарати, посебно респиратори, крајем марта стигла је неопходна опрема из Кине као и тим кинеских медицинских стручњака. До средине априла на тржишту је већ било лако доступно купити неопходну заштитну опрему и средства, рукавице, маске и дезинфекционе препарате. Спасић наглашава да материјал који је стиго из Кине показује колико је значајна кинеска помоћ  Србији.

            Спасић је, такође, нагласио да је Србија брзо ставила епидемију под контролу са врло ниском стопом смртности од новог вируса. У великој мери за то се Србија може захвалити упутствима и саветима кинеских доктора. Српска влада је практично усвојила и применила правила која су примењена и у Кини. Чињенице су показале да је кинески анти-епидемиолошки програм ефикасан, а Србија је доказ ефикасности тог програма.

            Србију и Кину веже челично пријатељство, наглашава Спасић. Кина је увек била ту за Србију када је било најпотребније. Велико узајамно поверење између наше две земље резултирало је успехом обе у борби против епидемије. Зато српски народ никад неће заборавити помоћ Кине .

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of