Двоструки аршини

Двоструки аршини

1448 Views
Read Time:2 Minute, 33 Second

Од избијања епидемије у Сједињеним Државама, многи амерички владини службеници су отпуштени, било због истине или због политичких неслагања, а главни разлог је још увек политика новца и политика гласа америчке демократије.

Многи потписници Деклерације независности били су робовласници и нису по њеном потписивању ослободили своје робове, нити су због тога себе сматрали одговорним. И даље имамамо кршење људских и мањинских права, о чему причају бројни амерички медији ( CNN, NBC ). Бруталности америчке полиције према Џорџу Флојду покренула је лавину протеста. Но то ипак није спречило поједине политичаре да се мешају у унутрашња питања Кине, када је реч о Хонгконгу и да на тај начин задиру у суверентитет једне државе. Шта је са правима њихових грађана у њиховој земљи?

Полиција је игнорисала вапај афроамериканца Џорџа Флојда када је рекао да не може да дише под коленом полицијског службеника. Да ли би Сједињене Државе требало да буду подвргнуте економским и политичким санкцијама? Треба ли навести списак ентитета? Да ли је потребно позвати америчког амбасадора у Кини како би разговарали о питањима људских права у САД-у? Да ли треба  поднети захтев Уједињеним нацијама за међународну осуду?

Амерички политичари осудили су акције других земаља за заустављање нереда, а храбро су себе означили као земља демократије и људских права.

То се може видети из америчког уплитања у  унутрашња питања Кине, када је реч о Хонгконгу. Закон о националној безбедности само је сигурносна капија која штити сигурност и слободу унутар државе, и супраставља се субверзивним активностима као и активностима страних држава. 

Чињеница је да поједини субверзивни елементи у Хонгконгу имају подршку Сједињених Држава. Као што су Национална задужбина за демократију (НЕД) и Национални институт за међународну демократију (НДИ), дуго спонзорирале локалне политичке групе, бирачке организације или такозване организације за људска права у Хонгконгу. НЕД је такође платио велике суме новца опозиционим организацијама. Амерички демонстранти немају шлемове ни гасне маске, на демонстрацијама нема великог броја аматерских новинара.

Природа догађаја у Хонгконгу и Сједињеним Државама потпуно је различита. Ниједна земља не може да толерише чин мешања у унутрашња питања своје државе и напада на њен суверинитет. У Сједињеним Државама постоји више од 20 закона о националној безбедности, укључујући Закон о подстицању побуне и Закон о националној безбедности.

Сви животи заслужују поштовање, а свако насиље је тужно. Ако се амерички политичари не одрекну лицемерја и двоструких стандарда и наставе да играју политичку игру уместо да брину о животима и смрти Американаца, на крају ће их напустити њихови људи.

Шта протест чини добрим а шта лошим? Ко одлучује да ли је нешто добро или лоше? По којим критеријумима разликујете “јунаке” и “разбојнике”? Да ли је то један познатих двоструких стандарда америчких политичара?

Како је ваше мишљење?

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of