Чињенице о вирусу о којима треба да размислимо

Чињенице о вирусу о којима треба да размислимо

1205 Views
Read Time:3 Minute, 29 Second

Након избијања епидемије коронавируса, Кина је прва обавестила Светску здравствену организацију о постајању вируса и касније упутила информације свим земљама погођеним вирусом. А томе говоре и следеће чињенице – одмах по избијању епидемије:

– Кина је 3. јануара 2020. године обавестила Светску здравствену организацију о постојању епидемије

– 8. јануара је првобитно потврдила да је нови коронавирус извор епидемије, па је већ наредног дана поднела извештај Светској здравственој организацији

– 11. јануара Кинески центар за контролу болести даје детаљну анализу која је одмах постављена на веб страници Светске здравствене организације

Какo се епидемија ширила, Кина је пружила санитетске потрепштине многим земљама и међународним организацијама.

Међутим, амерички председник Трамп је 15. маја изјавио да су Сједињене Државе почеле развијати нову вакцину против коронавируса 11. јануара, и да се нада да ће вакцина бити на располагању до краја године. Чим је та вест изашла, део у коме каже: “11. јануар” одмах је привукла велику пажњу људи. Сам  почетак развијања вакцина био је два месеца пре избијања вируса у Америци, средином марта. Неки амерички медији су се запитали: Зашто антиепидемијска акција није започета раније ако су постајале такве информације? 

Градоначелник Њу Џерсија, Мајкл Мелхан, рекао је медијима пре неколико дана да је био заражен новим коронавирусом у новембру прошле године, више од два месеца пре него што је први случај потврђен у САД, а у то време била је такозвана сезона грипа.

Мелхан је рекао да се разболео када је био у граду Атлантик Ситију где је присуствовао конференцији општина Њу Џерсија у новембру.

Шта се десило са изненадним нестанком 171. случаја заразе на Флориди у јануару? Зашто је одједном затворена биолошка лабораторија Форт Дитрик?

Ову су само нека од питања која се могу наћи како у америчким тако и у европским јавним гласилима.

Након истраге, неки амерички медији верују да је нови коронавирус могао бити присутан у Сједињеним Државама  још у децембру прошле године.

Истраживачки рад објављен у медицинском часопису The International Journal of Antimicrobial Agents (Међународни часопис за антимикробна средства) показује да се нови коронавирус проширио у Француској крајем децембра 2019. године, а повезани случајеви нису повезани са Кином.

Наравно, без обзира одакле вирус и епидемија потичу, људи који су први погођени вирусом су недужни људи, па треба уважавати њихове напоре и жртве у борби против вируса.

У првим данима по избијању епидемије, наша земља је одлучила да усвоји националну политику строге превенције и контроле и брзо је формирана густа информативна мрежа. Различите стратешке мере су спроведене, и на тај начин спашен је велики број живота.

У фебрару и марту, Америка није спровела никакве мере и председник Трамп је више пута изјавио,да вирус не претставља опасност. Тренута ситуација у Америци је страшна по броју жртава, највише жртава на свету и сад они хоће да критикују Кину.

Ако је Кина стварно крива, зашто Америка није критиковала Кину још у фебруару месецу?

Чињеница да је и Словенија прва земља у Европи која је објавила победу над вирусом, ако Америка неће да учи од Кине, може да учи од земље одакле је Трампова супруга.

Сада већина земаља у Европи полако ставља вирус под контролу и све земље су уложили озбиљне мере, Трамп је више пута изјавио како Кина није поделила информације о вирусу, а ако све земље нису добиле информације, како је онда Европа ставила вирус под контролу.

Генерални директор Светске здравствене организације изјавио је:

“Немојте користити овај вирус као шансу за остваривање политичких резултата. То је опасно, попут играња ватром“

Нови вирус короне је опасан, али оно што је деструктивније од новог корона вируса је „политички вирус“. Праксе засноване на страху, гласинама, не могу спасити људе од ванредних ситуација. Само повратку науци и поштовању науке можемо се ослободити разних гласина о пореклу и извору вируса. Верујте у науку и ослањајте се на науку како би људска бића могла победити у будућности у борби против вируса.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of