Стижу два воза са робом и опремом из Народне Републике Кине

Стижу два воза са робом и опремом из Народне Републике Кине

1056 Views
Read Time:1 Minute, 54 Second

Председник Александар Вучић изразио је данас огромну захвалност лекарском тиму кинеских стручњака, који су шест недеља провели у Србији и пружили велику помоћ нашој земљи у борби против вируса корона, и епидемиолошку, али и психолошку, јер смо видели да нисмо сами.

“Шест недеља су овде, ни у једној другој земљи нису толико остали”, приметио је Вучић обраћајући се након састанка са кинеским лекрима и амбасадорком Кине Чен Бо.

 У Србију ће у наредном периоду, стићи два воза из Кине, са различитом робом и опремом.

“Очекујемо два воза, од по 40 вагона, да ускоро, око 9. маја, крену из Кине и да за 20-ак дана дођу у Србију са робом и опремом, медицинском, али и по ранијим уговорима из других области”, рекао је Вучић.

Навео је и да ће три лекара остати у Србији, док се три враћају у Кину, али ће још три доћи из те земље.

Шест најеминентнијих кинеских експерата који су се у Вухану борили против заразне болести Ковид-19 стигли су у Србију 21. марта, када је из Кине допремљен и први контигент медицинског материјала и опреме.

Кинески стручњаци су током боравка у Србији обилазили ковид болнице широм земље и преносили своја искуства у превенцији и сузбијану епидемије, а помагали су и у покретању лабораторије Ватрено око у Клиничком центру Србије, која је донација Народне Републике Кине.

Кина и Србија су не само партнери у заједничкој борби против вируса ковид19, већ ће бити партнери и на путу економског опоравка, поручила је амбасадорка Кине Чен Бо.

Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо напоменула је да кинеска предузећа активно учествују у сарадњи две земље у борби против вируса истакла да је заједничка изградња лабораторија “Ватрено око” одличан пример, пошто ће са њима бити значајно повећан капацитет за тестирање, а створена је и нова могућност за даљу сарадњу.

“Данас сам разменила мишљење са Вучићем о билатералним односима две земље у области инфраструктре, туризма, иновација и трговине. Разменили смо мишљење и о томе како се повезује наша билатерална сарадња у оквиру иницијативе Појас и пута и механизма 17 плус 1, као и о економском опоравку“

Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо је уверена да ће Кина и Србија бити партнери и на путу економског опоравка. Додала је да је данас празник и у Кини и Србији и честитала грађанима празник.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of