Спољна политика Камбоџе

Спољна политика Камбоџе

1413 Views
Read Time:3 Minute, 33 Second

Односи Републике Србије и Краљевине Камбоџе

Дипломатски односи са Камбоџом су успостављени 1956. године. Амбасада Републике Србије у Џакарти (Индонезија) радно покрива Камбоџу. Србија и Камбоџа имају традиционално пријатељске односe и Камбоџа пружа подршку Србији по питању очувања суверинитета и територијалног интегритета Републике Србије. Поред дипломатских, економски односи Републике Србије и Краљевине Камбоџе бележе константан раст у погледу робне размене. У 2017.години робна размена је износила близу 11 милиона евра.

Центар за сарадњу са земљама Азије  изражава наду да ће  Србија ускоро донети одлуку да се поново отвори амбасаду у Пном Пену.

Предлажемо:

– јачање привредне сарадње и ширење пословања, посебно у области пољопривреде

Камбоџа,извози пиринач, чај, дрво, банане, кафу, какаo, кокос, бамбус, тропско воће што наша земља свакако мора да увезе, јер не може да узгаја.

– огроман простор за јачање сарадње у области туризма, имајући у виду да  се у последњих двадесет година туризам развија на обали Тајландског залива, где су настала мала летовалишта, која претстављају јако интересантну и егзотичну дестинацију.

– развијање културне сарадње, култура Камбоџе је врло богата и разнолика. Многи фактори су утицали на развој и формирање камбоџанске културе, стога предлажемо јачање сарадње у области културе.

Регионална интеграција

У последњих 20 година Камбоџа је успела да значајно повећа свој спољнополитички профил и статус земље на међународној сцени. Камбоџа је 1999. године примљена у Асоцијацију нација југоисточне Азије (АСЕАН) којим је  2012. године и председавала. Најважнији билетерални партнери Камбоџе су Кина и Вијетнам.  

Гранични сукоб с Тајландом

У  пограничном подручју деценијама тиња сукоб у којем се обе земље боре за разграничење око храма Преах Вихаер Хинду.  Главни камен спотицања су отприлике пет квадратних километара ненасељеног и тешко приступачног подручја прашуме у близини верске зграде Преах Вихеар, која је представник светске културне баштине и притом има велики потенцијал за туристичку употребу.

(Khmer: ប្រាសាទព្រះវិហារ Prasаt Preаh Vihеar)

Јуна 1962. године Међународни суд правде је пресудио да се храм налази на територији Камбоџе. Ову одлуку Тајланд никад није прихватио. У новембру 2013. године у новој пресуди, судије су поново одлучиле да спорни простор (4,6 км 2) око хиндуистичког храма није део Тајланда.

Односи са Вијетнамом

Власт у Пном Пену традиционално има добре односе са Ханојем – крајем 1978. владајуће личности су се вратиле у Камбоџу са вијетнамским инвазионим снагама како би свргниле Црвене Кмере. 

Камбоџа и са овом државом има одређених територијалних спорова. Влада Камбоџе је у јуну 2015.године  јавно критиковала премештање граничних ознака у провинцији Ратанкири која се налази дубоко у камбоџанској територији .

Међутим, званични односи са Вијетнамом захладнели су се последњих година, пошто премијер Хун Сен придаје велики значај добрим односима са Народном Републиком Кином. 

Хун Сен, премијер Камбоџе

Повезивање и раздвајање са Лаосем

Поред будистичког карактера, Камбоџу и Лаос првенствено повезују историјске паралеле, као некадашње француске колоније у вијетнамском залеђу, које су мање или више ненамерно увучене у Други индокинески рат. Сматра се да су билатерални односи мало напети због потенцијалних спорова као што је планирана изградња хидроелектрана на реци Меконг у Лаосу, што би могло значајно да утиче на еколошки систем Камбоџе . 

Кина – најважнији партнер

Од свих земаља југоисточне Азије, Камбоџа има најближе везе са Народном Републиком Кином. 

Кина даје значајан допринос у спровођењу важних и великих инфраструктурних пројеката, чиме подстиче развој земље . Такође имају сарадњу у области одбране.

Односи са Европом

Европска унија је један од највећих донатора Камбоџе. Од европских држава, Камбоџа има развијене дипломатске односе са Француском и Русијом, са Француском поготово, јер је скоро један век била под њеним колонијалистичким утицајем.

Треба напоменути и значајне билетералне односе са Немачком са којом је  2017. године прославила 50. година дипломатских односа . Главни стуб билетералних односа је развојна сарадња. Промоција руралног развоја, здравствене заштите и промоција демократије.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of