Привреда Кине у експанзији

Привреда Кине у експанзији

1451 Views
Read Time:2 Minute, 43 Second

Уједињене нације недавно су објавиле извештај под називом „Светска економска ситуација и изгледи за 2020. годину“ у коме стоји да ће се због последица епидемије, глобална економија смањити за 3,2% у 2020. години.

Постепеном контролом епидемије и почетком пуног обнављања производње, кинеска економија остварила је велику отпорност и развој.

Након избијања епидемије, кинеска влада показала је ефикасност у управљању и координацији, када је у највећој мери користила строга средства за спречавање ширења новог коронавируса. На тај начин је избегла и социоекономску стагнацију и поставила темеље опоравка након епидемије. 

Током епидемије, држава и локалне самоуправе спровеле су низ ефикасних мера, укључујући периодична ослобађања од пореза, одложено плаћање, смањење трошкова- социјалног осигурања, смањење станарине, концесију за цену воде и струје итд. Истовремено, епидемијолошка ситуација је довела до развоја нове економије, а развој неких нових облика је довео до економског развоја.

Портпарол Министарства трговине Кине, недавно је открио да је стопа наставка рада у целој земљи достигла више од 80%. Ови подаци о обнављању показују да се разне домаће индустрије брзо развијају, што ће утицати да кинеска економија постепено расте у другом, трећем и четвртом тромјесечју.

Након епидемије, потенцијал потрошње на кинеском тржишту биће додатно ослобођен и постаће важна покретачка снага за економски опоравак. Узмите туризам као пример. Током периода првомајских празника туризам се опоравио. Подаци Министарства културе и туризма показују да је током првомајских празника 2020. године широм земље примљено 115 милиона домаћих туриста, а приход од домаћег туризма износили су 47,56 милијарди јуана. 

Недавно је Форум за Азију у Боаоу ( град смештен поред источног приморског града Кионгхаи у провинцији Хаинан, Народна Република Кина) објавио „Годишњи извештај азијске економске перспективе за 2020. годину“, рекавши да се очекује да ће се укупна азијска економија у 2020. години, попети на више од половине светске, око 50,2%. 

То значи да ће пост-епидемиолошки економски развој у Азији играти важну улогу у промоцији опоравка светске економије, а као највећа економија у Азији, Кина ће заузети централно место.

*Кратак историјски осврт на важне економске сегменте.

– Након Британске индустријске револуције однос снага се променио, учешће Запада у светском бруто домаћем производу износило је 56%, док је учешће Азије износило свега 19%.

– 1992. године након економског бума Кине, учешће Азије на светски бруто домаћи производ износило је 35%.

– до 2025. године, Азија ће преузети централно место у светској привреди са 55-60% учшећа у светском бруто домаћем производу, док ће учешће запада пасти на 20-30%.

Као прва земља која је епидемију ставила под контролу, Кина је уједно и прва земља која је пронашла равнотежу између контроле епидемије и развоја економије и дала већи допринос јачању међународне сарадње и промовисању опоравка светске економије.

Све земље света требале би у потпуности да разумеју да је нова епидемија заједнички непријатељ развоја људског друштва. Након избијања епидемије, Кина је активно учествовала у међународној сарадњи, прихватила препоруке Светске здравствене организације, одмах усвојила мере изолације и активно пружила различите облике подршке и помоћи земљама широм света.

Суочавајући се са епидемијском кризом, иако постоје разлике у системима, економском развоју, историји и култури међу различитим земљама, нагласак на разликама не доприноси постизању развоја. Земље би требале инсистирати на проналажењу заједничких основа, како би унапредили своју економску сарадњу, за општу добробит.

Аутор: Зоран Спасић, директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of