Привреда Камбоџе

Привреда Камбоџе

1417 Views
Read Time:3 Minute, 39 Second

Макроекономска ситуација

Са учешћем од око 42% у бруто домаћем производу (БДП), сектор услуга био је најважнији економски сектор у 2017. години, испред индустрије (33%) и пољопривреде (25%). Највећа регионална конкурентска предност лежи у јефтиној радној снази, што и даље чини земљу врло атрактивном за радно интензивну производњу робе као и за услужне делатности.

Због значајних олакшица у трговини од стране бројних међународних организација и сталне подршке донатора, конкурентност Камбоџе се полако приближава условима тржишне економије. 

Фискална политика и тржиште капитала

У последњих неколико година, Камбоџа је захваљујући бројним реформама постигла фискалну стабилизацију. Владин буџет за 2020. годину порастао је за 22,7% (8,23 милијарде долара). 

Девизне резерве непрестано расту последњих година и износиле су 10,1 милијарди долара у 2018. години. Инфлација никада није била у протеклој деценији више од пет одсто, у 2018. износила је 4,1%. Национална валута ријел је током протекле две деценије износила око 4100 ријелса за један амерички долар. Влада и даље настоји да смањи значај америчког долара у корист камбоџанског ријела.

Банкарски сектор углавном чине централна банка, 58 комерцијалних банака и 74 микрофинансијске институције, укључујући неке међународне банке.

Инфраструктура и транспорт

Скоро 75% камбоџанских путева било је неасфалтирано у 2013. години. Камбоџа је уложила огромне напоре на проширење своје транспортне инфраструктуре последњих година. Захваљујући значајној помоћи Народне Републике Кине, само од 2012. године поправљено је више од три четвртине државне путне мреже (више од 5.600 км). 

Постоје две железничке линије: с једне стране од Пном Пена преко Пурсат-а и Батамбанг-а до Поипета, а са друге стране од престонице преко Такеоа и Кампота до Сиханоуквилле-а. Недостатак веће луке омета интеграцију у светској трговини, чак је отварање новог вишенаменског терминала у јединој луци Камбоџе (13,5 метара) у јуну 2018. више него удвостручило капацитет за утовар и до 50 000 тона .

Ширење железничке мреже се наставља. У априлу 2019. године обновљена је железничка веза према Тајланду, која је била прекинута дуже од 45 година.

Постоје и знакови променa у ваздухопловству: након планирања изградње новог аеродрома за туристичку метрополу Сиjем Реап, Пном Пен ће добити и нови аеродром. Гради се јужно од престонице, а планира се отварање  између 2023. и 2025. године.

Спољна трговина

Камбоџа је у 2018. увезла робу у вредности од 18,8 милијарди долара, а извезла за 13,6 милијарди долара. Индустрија одеће и даље је окосница и  најважнији фактор спољне трговине Камбоџе. Већина увоза долази из Народне Републике Кине. Поред сировина за обућу и текстилну индустрију, Камбоџа увози и возила и минерално уље. 

Пољопривреда

Три четвртине свих Камбоџана живи од пољопривреде. Главни усев је пиринач, која се бере једном годишње на већини њива. 

Око 8,2 милиона запослених (45%) ради у пољопривреди, а допринос бруто домаћем производу је око 25%. Као што није реткост за азијске монокултуре, пиринач се узгаја на 3,05 милиона хектара, што је око 70% обрадиве површине. Највеће тржиште камбоџанског пиринча тренутно је ЕУ. 

Камбоџанске пољопривреда има велики развојни понтецијал у будућности. Пре свега, органски узгој и развој врхунских брендова попут мирисног пиринча из Батамбанг-а,  бибера из Кампоте и Мондулкири кафе обећавају велико интересовање иностраног тржишта и могу додатно подстакнути извоз. 

Бибер из Кампоте

Туризам

Поред пољопривреде, индустрије одеће и грађевине, туризам је четврти стуб камбоџанске економије. У 2019. години у Камбоџу је дошло 6,7 милиона туриста, од чега највећи број туриста из Кине.

Најпосећеније туристичке атракције су Ангкор Ват (комплекс храмова у  Камбоџи, представља највећу верску грађевину на свету. Налази се на месту старе престонице Кмерског царства Ангкора) и хиндуистички Храм Преах Вихереа.

Aнгкор Ват

Грађевинарство 

Економски раст Камбоџе вероватно је највидљивији кроз безброј грађевинских пројеката у главном граду Пном Пену. 

Пном Пен

Један од главних узрока грађевинског развоја Камбоџе, су огромна међународна инвестицоона улагања.

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of