Политички систем и друштво-серија текстова о Камбоџи

Политички систем и друштво-серија текстова о Камбоџи

1360 Views
Read Time:4 Minute, 10 Second

Уставом из 1993. године Камбоџа је парламентарна монархија са 125 чланова парламента (Народна скупштина) и 62 чланова  Сената. 

Влада се заснива на апсолутној већини у парламенту и контролише државну управу,покрајине  и округе . 

Између 1993. и 2017. политички систем је у великој мери одговарао формалној демократији. 

Парламент Камбоџе

Шеф државе

Портрети краља Нородома Сихамонија и његових родитеља могу се видети у многим градовима у Камбоџи. 

Камбоџа се осврће на монархијску традицију дугу више од 1000 година . Након што је монархија укинута под Лон Нолом 9. октобра 1970. године, поново је успостављена 24. септембра 1993. године када је на снагу ступио садашњи устав. 

Данас је Камбоџа формално парламентарна изборна монархија. Краљ је изабран доживотно. Да би испуњавао услове, кандидат мора бити из Краљевске породице, имати најмање 30 година и потицати од једног од бивших монарха Анг Дуонг, Нородом или Сисоватх.

Слично као и код председника Савезне Републике Немачке, краљева политичка права уско су ограничена. Поред репрезентативних дужности, он именује премијера и краљевску владу, отвара конститутивне састанке оба дома парламента и може помиловати осуђенике.

Први краљ је био Нородом Сиханук, који је абдицирао 7. октобра 2004. и умро 15. октобра 2012 . године.

Од 14. октобра 2004. године на трону је његов син Нородом Сихамони .

Нородом Сихамони

Краљевска породица и даље одржава званичну веб страницу. Веб страница, између осталог, садржи преглед друштвених и хуманитарних активности и биографије краљевске породице. Сихамони наставља традицију свог оца, који је своје активности и перспективе врло активно презентовао путем интернета.

Премијер

Хун Сен је премијер Камбоџе и вођа Народне партије Камбоџе и шеф владе са најдужим стажом. Од 1979. до 1986. и од 1987. до 1990. био је министар спољних послова Камбоџе.

Хун Сен

Рођен 1952. године у провинцији Кампонг Цхам под именом Хун Бонал, Хун Сен је своју политичку каријеру започео у Црвеним Кмерима, али је у доба владавине Пол Пота пребегао у суседни Вијетнам.

Сматра се да је Хун Сен запажен на многим политичким пољима. Данас га описују као некога ко је вођен својим емоцијама чак и када доноси важне одлуке .  Већина школа у земљи названа је по њему и његовој супрузи Бун Рани (рођено име Сам Хеанг).

Страначки спектар

Након парламентарних избора 2013. године, Камбоџа се у међувремену развила из вишестраначког у двостраначки систем. Камбоџанска народна партија (КНП), под вођством  Хун Сена  влада од 1979. године.  Најважнији партијски орган је Политбиро.  

Камбоџанска народна партија

Национална спасилачка странка Камбоџе (ЦНРП)  основана је 2012. године, међутим забрањена је 16. новембра 2017 . године.

Монархистички ФУНЦИНПЕЦ  (Национални уједињени фронт за независну, неутралну, мирољубиву и кооперативну Камбоџу), је у међувремену изгубио сву подршку народа. 

Поред владајуће КНП, присутно је 19 малих странака, укључујући ФУНЦИНПЕЦ, који су учествовали на парламентарним изборима 2018. године. 

Етничка структура

Добрих 90% становништва чине Кмери, 5% Вијетнамци, 1% Кинези и 4% припадају другим етничким групама. Ово чини Камбоџу најхомогенијом државом у целој југоисточној Азији.

Камбоџа је углавном ослобођена етничких, верских и сепаратистичких сукоба.

Образовни систем

Образовни систем је потпуно обновљен од 1979. године. Устав из 1993. године обећава бесплатно похађање школе током девет година.

Систем  високог образовања обухвата разне институције као што су државни универзитети, техничке и стручне школе, као и бројне приватне институције које управљају образовним установама свих врста.

У овој области Камбоџа се још увек првенствено ослања на иностране школе. Када је реч о језицима углавном се од страних језика учи кинески и енглески. 

Култура

Културно наслеђе династија Кмера је од великог значаја не само за Камбоџу, већ и за југоисточну Азију у целини. Од ангкоријанске цивилизације (од 9. до 15. века) сачуване су данас само највеће грађевине.

Ангкор Ват највећи је верски објекат на свету. Изграђен у дванаестом веку, Ангкор Ват (“главни град храм “) првобитно је био посвећен богу Висхнуу, а тиме и хиндуистичком храму.

Сам храм су будистички монаси вековима користили. Далеко од гомиле туриста, још увек постоје места на којима могу да практикују своје духовне обреде. 

Највиша тачка Ангкор-а, централна кула, висока је око 65 метара и доступна је туристима. 

Иако ово место више нема неки посебан религијски значај, неспорно је да данашње куле Ангкор представљају језгро камбоџанског идентитета, националног поноса и патриотизма.  Стара култура се одражава свуда у Камбоџи. Краљевска палата у Пном Пену и многе друге централне зграде изграђене су у традиционалном архитектонском стилу древних Кмера. 

Свако, па и делимично копирање материјала Центра за сарадњу са земљама Азије без писмене дозволе или линка на оргиналан текст објављен на веб-сајту Центра за сарадњу са земљама Азије третира се као грубо кршење закона о ауторским правима. Центар за сарадњу са земљама Азије задржава право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of