Пакистан-земља у успону

Пакистан-земља у успону

1264 Views
Read Time:4 Minute, 12 Second

Са процењених 203 милиона становника (крај 2018. године) и годишњом стопом раста становништва од 2%, Пакистан је друга највећа исламска земља (после Индонезије) и шеста најмногољуднија земља на свету.

Пакистанци су поносни на хиљадугодишњу цивилизацију која је настала на њиховом тлу. Мухамeд Али Џина претставља симбол националног идентитета. Пакистанци су добили своју државу 1947. године а за то је заслужан управо Мухамeд Али Џина. Важно је напоменути да је Ганди желео да индијски муслимани остану заједно са Индусима.

Мухамед Али Џина

Државни грб Пакистана усвојен је 1954. године. Зелена боја амблема, као и полумесец и звезда, симболизују ислам. У центру је грб са четири поља, од којих сваки приказује један од најважнијих пакистанских пољопривредних производа: памук, јуту, чај и пшеницу.

 Цветна витица око грба представља јасмин, такође национални симбол.

Односи Србије и Пакистана

Дипломатски односи са Пакистаном су успостављени 1948. године. Робна размена са ИР Пакистан заснива се у главном на извозу у РС. У 2014. години увоз је износио 11,1, а у 2015. години 11,5 милиона евра.

У 2017. години, робна размена је износила 13,3 мил. евра. Наш извоз износио је 1,63 мил. евра (повећање од 50 % у односу на прeтходну годину), а увоз 11,64 мил. евра (смањење од 6% у односу на претходну годину).

Центар за сарадњу са земљама Азије види велики простор за унапређење билатералних односа и јачање међусобног дијалога на свим нивоима, као и јачање сарадње на разним пољима.

*У даљем тексту обухватили смо анализу свих важних аспеката везаних за Пакистан.

Облик владавине

Пакистански устав предвиђа репрезентативну парламентарну  демократију. Парламент има два дома: Сенат ( Горњи дом ) и Националну скупштину (Доњи дом).

Националну скупштину чине 342 посланика, Сенат има 104 посланика које бирају парламенти четри провинције и племенска подручја, која су под савезном управом.

Држава је федерално уређена. Састоји се од четри покрајне Белуџистан, Хајбер-Пахтунва, Панџаб и Синд. Постоје и територије под посебном управом, територија Исламбада и племенска подручја под федералном управом. Под пакистанском управом налази се и Азад Кашмир и Гилгит-Балистан.

Од 4. Септембра 2018. године Др. Ариф Алви изабран је за новог председника Пакистана. Др. Алви је рођен 1949. године у Карачију. У почетку је радио као зубар и један је од чланова оснивача Пакистанског покрета за правду (ПТИ). Од јуна 2013. до маја 2018. и од августа до септембра 2018. био је члан Националне скупштине Пакистана.

Др. Ариф Алви

Имран Кан је лидер Пакистанског покрета за правду (ПТИ) и од 2018. године налази се на функцији премијера Пакистана. Пре уласка у политику Кан је био капитен репрезентације Пакистана у крикету, и у тој улози освојио Светски куп 1992. године. Током деведесетих година прошлог века Кан је био специјални амбасадор УНИЦЕФ-а за подршку здравства и вакцинације у Бангладешу, Пакистану, Шри Ланки и Тајланду.

Имран Кан

Тренутна економска ситуација

Пакистан је процесу великог економског опоравка. Економија годинама расте за више од четри процента. Међународни монетарни фонд (ММФ) чак бележи повећање од 5,6% за 2018. годину. Државни буџет се стабилизовао, а берза у Карачију последњих година бележи пораст. То се постигло драстичним реформама, које је подржао ММФ. Пакистан је у последње време повећао своје девизне резерве, а смањила се стопа сиромаштва. Пакистанска берза је била међу пет берзи са најбољим перформансама у свету у 2017. години. Пакистан, као шеста најмногољуднија држава на свету са растућом средњом класом, претставља огромно тржиште на глобалној политичкој сцени на које треба обратити доста пажње.

Пoљопривреда

Пољопривреда је један од најважнијих сектора у Пакистану. У том сектору је запослено више од две петине радника. Пољопривреда се у највећој мери заснива на највећем међусобно повезаном систему наводњавања у свету, који се углавном простире кроз Пeнџаб и Сид. Главни пољопривредни производи су памук, пшеница, пиринач и шећерна трска. Риболов и шумарство такође доприносе БДП-у. Међутим, оно што кочи пакистанску пољопривреду да постигне свој пуни потенцијал су бројне поплаве у последњих десет година.

Кинеско-Пакистански економски коридор-нови пут свиле

Кина и Пакистан потписали су 20. Априла 2015. године уговор вредан милијарду долара, чиме се развија кинеско-пакистански економски коридор у корист обе земље. У светлу драматичног недостатка енергије, које погађа не само становништво, већ и индустријски сектор свако улагање у енергетику Пакистана је више него добро дошло. Оваква инвестиција ће допринети огромном јачању пакистанске привреде. Најважнији економски савезник Пакистана је Народна Република Кина. Која је најавила да ће уложити око 50 милијарди евра у кинеско-пакистански економски коридор.

Трговина са Немачком

Пакистанско-немачки економски односи су врло плодни. Обим билатералне трговине је 2017. године износио 2,87 милијарди евра. Пакистански извоз у Нeмaчку углавном се састоји од текстила, коже, спортске робе, обуће и медицинских инструмената.

Пакистански увоз из Немачке су пре свега машине, хемијски производи, производи електротехнике. Иначе, Пакистанско-немачка развојна сарадња постоји од 1961. године.

Култура

Пакистан је остварио изузетна културна достигнућа. Данас су градови Лахор и Карачи постали културни и уметнички центри. Пакистан може да се поноси бројним савременим универзитетима, посебно Универзитетом Каид и Азама у Исламабаду и Универзитетом Пуњаб у Лахору.

Универзитет Пуњаб у Лахору

 Многи важни пакистански научници и висококвалификовани стручњаци раде у иностранству.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of