Опасан почетак- Америка тужи Кину, са циљем напада на њен суверенитет

Опасан почетак- Америка тужи Кину, са циљем напада на њен суверенитет

1150 Views
Read Time:2 Minute, 48 Second

Гостовање Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије на ТВ Хепи.

Како многи медији преносе, последњих дана, Трамп и његови сарадници дискутовали су о обарању кинеског ”сувереног имунитета” што би омогућило влади САД-а, да поднесу тужбу против Кине са циљем наплате штете. Џорџ Сориал, некадашњи главни извршни директор Трампове организације, а који је укључен у тужбу против Кине, изјавио је за Вашингтон Пост да он и његови сарадници дискутују о ограничавању сувереног имунитета који ужива Народна Република Кина. Правни стручњаци наглашавају да би такав потез било изузетно тешко реализовати: ”Ми не знамо да ли ће САД успети у овоме, али судећи по све затегнутијим односима Кине и САД, ова сутуација може испасти опаснија него што изгледа”.

По међународном закону, суверене државе уживају имунитет који спречава тужбе од стране других држава. Овај закоn подупиру међународне регулативе и здрав разум. Хајде да не дискутујемо о праву САД на овај потез већ да скренемо пажњу на разлог: САД ово чини јер сматра Кину одговорном за појаву и ширење вируса и нада се наплати штете. Ипак, све више је доказа да, иако је Кина прва известила СЗО о постојању вируса прошлог децембра, да то не значи нужно да вирус долази из Кине.

Роберт Редфилд, директор Центра за превенцију болести на састанку конгреса 12.марта, потврдио је да је 40 хиљада људи умрло у САД прошле године а да су неки од њих можда били жртве КОВИД-19. Ова изјава јавно је доступна на Youtube платформи.

Француски медији су 4.маја пренели да је први случај КОВИД-19 у њиховој болници откривен у децембру 2019.

Италијанска влада је, такође, под сумњом да су неке од прошлогодишњих смртних случајева, жртве КОВИД-19, наложила есхумације тела из гробница у циљу утврђивања узрока.

Све више извештаја из западних медија указује да је порекло овог вируса и даље мистерија.

Оно што би требало више да нас забрињава јесте што САД покушава да Кину стави у позицију ”жртвеног јагњета” да би избегла критике због пораста броја оболелих и умрлих од вируса у њиховим државама, и у тој намери има велику подршку америчких грађана.

Шта ће бити ако, хипотетички речено, једног дана увидимо да је вирус стигао негде из Европе, да ли ћемо моћи да очекујемо да ће САД тада пробати да окриви Европу за све? Ово је тешко одгонетнути јер је већ сада Трамп затворио све границе према Европи и то без претходне најаве нити договора са партнерима из Европе. По свему судећи ово није произашло ниоткуда. Како медији наводе, Трампова администрација је већ отпочела критиковање Центар за превенцију болести, па чак и угледног доктора Ентони Фаучија који је истрајно помагао администрацији да се избори са вирусом.

Дакле, ако се каснијим научним открићима докаже да је вирус заиста дошао негде из Европе, ми не можемо бити сигурни шта ће администрација САД учинити. Можда ће Европа бити поштеђена као савезник САД-а, али шта ако им буде потребан кривац? У том случају није немогуће да САД оптужи Европу. Ако САД успешно обори кинески суверени интегритет, ко ће бити следећи?

Да ли ће Србија и друге земље које се не уклапају у америчке интересе такође бити oсуђене једног дана од стране САД-а? Посебно ако Србија не испуни захтев о признавању Косова, да ли ће САД осудити Србију?

У сваком случају ово је опасан почетак.

Какво је Ваше мишљeње о томе?

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Siniša Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Siniša
Guest
Siniša

Odlično gostovanje, bravo.