Нова економија

Нова економија

1101 Views
Read Time:1 Minute, 54 Second

Народна Република Kина, као прва земља која се изборила са епидемијом, придржава се отворености и иновација и чврсто се залаже за развој високог квалитета производа. Уз континуирано обнављање производње у разним деловима Кине, путовања и флуктација људи постепено се повећавају. Кина је поново отворила хиљаде туристичких атракција. Важни показатељи као што су потражња за електричном енергијом, производњом челика и производњом аутомобила враћају се у нормалу.

Нова економија, коју карактерише висока ефикасност и практичност, показала је комплетност, прилагодљивост и креативност кинеског индустријског система, чинећи кинеску економију еластичном и прилагодљивом у свим новонасталим ситуацијама. Значај нових технологија не само да лежи у њиховој властитој иновацији, већ такође може играти кључну улогу у различитим областима економског развоја.

Нагла епидемија коронавируса утицала је нормалан ритам производње и живота и смањила концентрацију и проток људи. Међутим, епидемија је донела озбиљне изазове и пружила могућности за раст нове економије. Претварајући кризу у  нове прилике и суочавајући се са потешкоћама, кинеске компаније су показале снажну отпорност, чиме су подстакле економски и социјални развој.

Узимајући превенцију и контролу епидемије као “камен темељац”, нова економија је науку и технологију учинила снажнијом у борби против заразних болести. Неке технике дијагностике и вештачке интелигенције тумаче сумњиве случајеве у року од 20 секунди, са тачношћу до 96%. Затим 5Г паметни уређаји попут роботских сервиса опслужују хиљаде медицинских установа широм земље.

Нова економија решила је бројне потешкоће и тиме показала комплетност, прилагодљивост и креативност кинеског индустријског система, чинећи кинеску економију еластичном.

Ови нови формати и нови модели који се појављују у превенцији и контроли епидемијe, а који изгледају као “хитне мере”, заправо су снажни мотори економског раста. У марту је додата вредност високотехнолошке производње порасла за 8,9% а нова економија је дала пуну енергију за опоравак производње.

Нове технологије и нови формати као што су дигитална технологија и вештачка интелигенција не само да леже у сопственој иновацији, већ и у њиховом преливању у другим областима.  

Си Ђинпинг председник Народне Републике Кине, генерални секретар Централног комитета КП и председник Централне војне комисије је истакао: “Опасност и прилика увек постоје заједно. Преовладавање опасности је прилика.” 

Кина поред тога што је глобална производна база, она је и средиште истраживања и развоја индустрије.

Требало би да научимо да тражимо могућности у кризи, да чврсто схватимо иницијативу да кризу претворимо у прилике.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of