Aуторски текст Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије за Курир

Aуторски текст Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије за Курир

1038 Views
Read Time:1 Minute, 23 Second

У 2019. под вођством Централног комитета цела Кина се држала стабилног и просперитетног курса економског напретка. Након избијање епидемије коронавируса сви су се забринули да ће епидемија негативно утицати на кинеску економију. Међутим, дугорочни позитивни тренд кинеске економије неће се променити, а то показују и следеће чињенице.

Прво, кинеска економија наставља да расте. БДП је у 2019. износио близу 100 билиона јуана, што је повећање од 6,1% у односу на претходну годину, знатно више од стопе глобалног економског раста.

Друго, кинеска економска структура и даље се унапређује. Нова кинетичка енергија и нове индустрије напредују, покрећу одрживи развој сродних индустрија и тиме подстичу снажан економски раст. Међу њима су индустрија софтвера и информационих технологија.

Треће, запосленост се шири, а цене су стабилне. Потрошачка цена у 2019. порасла је за 2,9% у односу на претходну годину, што је у складу с очекиваним циљем од 3% предложеним почетком године.

Бројни сатистички подаци показују да је укупна вредност увоза и извоза робе у 2019. порасла за 3,4% у односу на претходну годину.

Из историјских искустава, економски шок изазван било каквим избијањем епидемије у осонови је краткорочан и неће узроковати било каква одступања од економског развоја. У ствари, тренутна кинеска економија има огромну отпорност, има снажну одбрамбену и способност самозацељивања.

ЕКОНОМИЈА НАЈМНОГОЉУДНИЈЕ ЗЕМЉЕ ИМА ОГРОМНУ ОТПОРНОСТ

Кина ће, по свему судећи, још дуго наставити да води позитиван тренд. Један од разлога је огроман тржишни простор који је Кина себи створила у другим земљама. Кина је постала главна индустријска земља и главна производна земља у свету, једина земља на свету са свим индустријским категоријама у индустријској класификацији УН. Другим речима, кинеска економија има снажну отпорност, потенцијал и огроман маневарски простор.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of