Народна банка Кине: Мере финансијске подршке за микро, мала и средња предузећа

Народна банка Кине: Мере финансијске подршке за микро, мала и средња предузећа

1032 Views
Read Time:1 Minute, 4 Second

Од избијања епидемије коронавируса, низ мера финансијске подршке за мала, средња и микро предузећа уведене су и примењене једна за другом. 

Лиу Гуокианг, вицегувернер Народне банке Кине, рекао је да су ове мере постигле изванредне резултате а обим финансирања малих и средњих предузећа се повећао, док су цене смањене. У следећем кораку у потпуности ћемо размотрити карактеристике малих и средњих предузећа и ограничења која су тренутно пред њима, спровести различите уведене мере реаговања и помоћи предузећима да превазиђу потешкоће.

  Лиу Гуокианг је представио да је Народна банка Кине увела низ мера за пружање финансијских услуга за спречавање и контролу епидемије, обнављање производње и развоја реалне економије. 

Успоставити посебно рефинансирање у износу од 300 милијарди јуана за превенцију епидемије, од чега ће половина бити инвестирана у малим и средњим предузећима. Новоодбројени износ за рефинансирање износи 500 милијарди јуана, каматна стопа малих и средњих зајмова за рефинансирање пољопривредне подршке смањује се за 0,25 процентних поена, а нискобуџетна укључива средства користе се за подршку у кључним областима.

Централна банка ће подржати финансијске институције у издавању малих и микрофинансијских обвезница од 300 милијарди јуана, усмеравати нето финансирање корпоративних кредитних обвезница за 1 билион јуана више него претходне године, додатно повећати финансијске изворе финансијских институција и проширити разнородне канале финансирања предузећа са ниским трошковима.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of