Коментар Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије за ,,Политику”

Коментар Зорана Спасића, директора Центра за сарадњу са земљама Азије за ,,Политику”

1269 Views
Read Time:2 Minute, 3 Second

Директор Центра за сарадњу са земљама Азије Зоран Спасић сматра да велике силе користе пандемију ковида 19 како би дошле до својих интереса. Ипак, наглашава, да би требало раздвојити који су интереси прави.

,, Медицинску опрему која нам је најпотребнија и до које је најтеже доћи добили смо од Русије и Кине. Не може се говорити о томе да оне користе пандемију да би шириле овде свој утицај,,

С друге стране, политички аналитичар Зоран Спасић сматра да је ситуација коју је изазвала пандемија слична пропагандном деловању које се врши 20 година на нашу земљу. Спасић наглашава да нам је ова ситуација отворила очи када су у питању савезништва. Очигледно је, како каже, да имамо велику помоћ Кине, али и друге земље покушавају да нам помогну.

,, Медицинску опрему која нам је најпотребнија и до које је најтеже доћи добили смо од Русије и Кине. Не може се говорити о томе да ове земље користе пандемију да би шириле свој утицај, бар када је у питању Србија. Ми имамо устаљену помоћ и одличну сарадњу са свим државама“, прокоментарисао је Спасић за ,,Политику“, наводећи да не би требало да се заборави ко нам је помогао када је било најтеже.

На питање да ли ће у Србији, како оцењују поједини западни аналитичари, доћи до заокрета у спољној политици, наш саговорник каже да је сигуран да ће наша земља наставити да сарађује са свим партнерима као и до сада, али да ће сигурно бити заокрета и проблема унутар саме Европске уније.

,,Бројне проевропске партије ће доживети пад, поготово у државама које имају велики број жртава од короне. Наша земља има стабилну спољну политику и требало би да настави да сарађује са свим земљама, а не само са ЕУ“, казао је наш саговорник.

Он каже да многе европске земље повлаче различите потезе како би оправдале сопствене неуспехе у борби против вируса корона. Неке од њих, између осталог и Холандија, вратиле су кинеске маске које су наручиле уз образложење да не испуњавају стандарде квалитета. И док из Атлантског савета поручују да Кина делује у скалду с криталицом да ,,никада не треба допустити да добра криза пропадне“ , Зоран Спасић каже да је реч о психолошко-пропагандном деловању против ове земље.

,,Кина је помогла 183 земље и четри међународне организације- Афричку унију, Европску унију, Уједињене нације и Светску здравствену организацију. Сви сада знају да је Кина стуб одбране од короне, али челници поједних држава повлаче потезе како би оправдали себе“, каже директор Центра за сарадњу са земљама Азије.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of