Кинеско “вештачко сунце” достиже температуру од 100 милиона степени Целзијуса

Кинеско “вештачко сунце” достиже температуру од 100 милиона степени Целзијуса

1196 Views
Read Time:1 Minute, 22 Second

Недавно је велика кинеска научна инсталација „Оријентални хиперлооп“ која се налази на „Острву науке“ у граду Хефеи, провинција Анхуи, постигла велики пробој, а температура снаге плазма центра достигла је 100 милиона степени Целзијуса и први пут је радила готово 10 секунди.

  ”Оријентални супер прстен” је потпуно суперпреводни уређај за тестирање нуклеарне фузије Токамак, а назива се “вештачким сунцем”. Овај уређај је самостално развио Институт за физику плазме, Хефеи Институт за материјалне науке и Кинеска академија наука.То је четврта генерација експерименталног уређаја за нуклеарну фузију у Кини.

  Као што знамо постоје два главна начина да људи развију нуклеарну енергију – дељење тешких елемената и фузију светлосних елемената. Користећи принцип нуклеарне фисије, људи су изградили стотине нуклеарних електрана, али употреба нуклеарне фузије је далеко заостала.

 Научни циљ “вештачког сунца” је да дозволи великим количинама деутеријума и тритијума који су присутни у морској води да подвргну нуклеарну фузију попут сунца у условима високе температуре и високе густине, како би обезбедила чисту енергије човеку. Ово се сматра једним од најмоћнијих  темеља четврте индустријске револуције.

Научници процењују да 1 литар морске воде садржи 0,03 грама деутеријума, који ствара фузиону енергију еквивалентну 300 литара бензина. У морској води постоји више од 45 билиона тона деутеријума, а ослобођена енергија је довољна да се људи користе за стотине милиона година. 

Оно што је још важније, производи реакција нуклеарне фузије су хелијум и неутрони, који не стварају никакве штетне материје, а које се могу назвати потпуно чистим енергетским извором. Међутим „вештачко сунце“ мора да испуни најмање два оштра услова „изузетно високе температуре“ и „адекватних ограничења“ да би постигло одрживу реакцију нуклеарне фузије и да би је људи користили.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of