Како се очистити и дезинфиковати по повратку кући

Како се очистити и дезинфиковати по повратку кући

1110 Views
Read Time:1 Minute, 48 Second

1. Извршити дезинфекцију руку

 Под текућом водом навлажите руке и узмите одговарајућу количину средства за чишћење (сапун), равномерно нанесите на цео длан, задњи део руке, прсте и зглобове прстију. Пажљиво трљајте руке најмање 15 секунди, водећи рачуна да оперете сву кожу руку, укључујући и задњи део прстију, врхове прстију и зглобове прстију. Темељито оперите руке под текућом водом.

 Ако нема текуће воде, како извршити дезинфекцију руку? 

Зханг Лиубо, главни стручњак за дезинфекцију Кинеског центра за контролу и превенцију болести, рекао је да се производи за дезинфекцију на бази алкохола могу користити за чишћење руку. 70% алкохола може инактивирати вирусе, а производи за дезинфекцију који садрже алкохол могу се користити као замена за прање руку сапиуном у случају кад сапун и вода нису доступни.

 2. Горња одећа

 Прво, по повратку кући, капут окачити најближе вратима, одвајајући одећу која се носи напољу од одеће коју носи у кући.

 Друго, ако сматрате да би одећа могла бити контаминирана, као што је контакт са неким људима са сумњивим симптомима, у том случају ћете морати опрати или дезинфиковати одећу.

 3. Мобилни телефон

 Након повратка у кућу оперите руке па очистите телефон са свих страна алкохолом од 70% или користите дезинфекцијске производе који нису штетни за електронске производе. Након тога оперите руке поново. Ако се мобилни телефон не користи током изласка из куће, нема потребе да дезинфикујете површину мобилног телефона.

     4. Кључ

Кључ се може свакодневно опрати медицинским сапуном приликом прања руку или га ставите у дезинфекцијско средство на бази хлора (500мг/л) заједно са осталим предметима које је потребно стерилизовати око 30 минута, а затим испрати чистом водом. 

 5. Новчанице

 Новчанице не морају да се стерилишу, али не смеју бити расуте у џепу или по радној површини, треба их ставити у новчаник. Руке након додиривања новчаница треба очистити. Такође, пожељно је плаћање платном картицом или мобилним телефонима. Особе које додирну новчанице треба да перу руке сапуном и текућом водом посебно пре јела и пре одласка у тоалет; најбоље је да не додирују  лице, посебно очи, уста и нос.

 6. Торба

 Торбу можете обрисати 70% алкохола након повратка кући, а затим је окачити да се осуши.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of