Шта значи Путинов потпис о суспензији договора о нуклеарном наоружању и како ће свет изгледати?

Шта значи Путинов потпис о суспензији договора о нуклеарном наоружању и како ће свет изгледати?

1143 Views
Read Time:2 Minute, 27 Second

Политички аналитичар Зоран Спасић подсећа да уговор о суспензији нуклеарног наоружања забрањује производњу, тестирање и распоређивање копнених крстарећих и балистичких ракета које су Европу начиниле потенцијалном ареном нуклеарног рата осамдесетих година прошлог века.

  • Ракете средњег домета, које су први пут стациониране у Европи од стране Совјетског Савеза, омогућиле су тадашњим суперсилама САД и СССР-у да воде ограничени нуклеарни рат на европском тлу без коришћења интерконтиненталних балистичких ракета, чиме је повећан ризик масовних уништења. Због чињенице да пројектили средњег домета имају време упозорења само неколико минута, ризик од избијања рата је такође био велик. То је био најуспешнији споразум о разоружању икада, који је окончао године страха у Европи. До 1991. године, како је договорено, свих 2.700 ракета из овог опсега су отписане – истиче Спасић за “Telegraf.rs”.
  • Будући утицај нулеарног оружја на светски поредак је неизвестан. Оно је извор како стабилности тако и нестабилности. Стабилност пружају јер су добар разлог да се не упушта у рат, док са друге стране не постоје потпуне гаранције нити сигурност да их њихови власници неће употребити. Није довољно само се бавити проблемом Уговора о ИНФ-у већ и распоређивању снага САД и Русије на читав европски континент. Побољшање руске против-ваздушне одбране чини практично немогућим да НАТО авиони прођу и испусте бомбе. Стога су САД заинтересоване за додатне могућности у облику крстарећих ракета дугог домета које би се могле користити на мору. Међутим, нема више стратешких вредности у стационирању америчких нуклеарних оружија у Европи, јер сама Европа већ има довољно тога – тврди наш саговорник.

Америчко-руски односи, пак, остају кључни за европску безбедност. Те односе, истиче Спасић, карактеришу три најважније одлике. Прва се тиче реципрочности атомског капацитета за уништење, друга се односи на економску међузависност између САД и Русије, која је, према његовом мишљењу на веома ниском нивоу, док је трећа структурна карактеристика геополитичка моћ у пост-совјетском простору, због чега је нарушен европски безбедносни поредак.

Што се потенцијалног конфликта између Русије и САД-а тиче, спољно-политички коментатор тврди да Путин и Трамп нису сами у својим опцијама.

  • На обе стране постоје играчи који нису заинтересовани за боље односе, било зато што мисле да је курс погрешан, било зато што се плаше да ће се њихов утицај смањити. Јачање конвенционалног застрашивања могло би покренути војни замах који би обострано појачао сигурносну дилему и војно учврстио америчко-руски антагонизам. Вашингтон се све више суочава са изазовом да прихвати руску сферу утицаја у интересу глобалне сарадње и избегавање ратних ризика или да са друге стране промовише ривалство моћи са високим потенцијалом ескалације сукоба – истиче Спасић и закључује да се овде не ради о новом “хладном рату”, јер хладни рат практично никад није ни завршен, а сукоби између САД и Русије индиректно се воде на територијама Сирије, Украјине, Балкана и других кризних жаришта.
  • Интервју за новинарски портал Telegraf.r
  • 07.07.2019
  • https://www.telegraf.rs/vesti/svet/3079225-sta-znaci-putinov-potpis-o-suspenziji-dogovora-o-nuklearnom-naoruzanju-i-kako-ce-svet-izgledati

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of