ЦСЗА: Индонезија гази стабилним економским корацима

ЦСЗА: Индонезија гази стабилним економским корацима

1264 Views
Read Time:1 Minute, 57 Second

Председник Индонезије Јоко Видодо и његови најближи сарадници разговарали су о макроекономским оквирима и начелима фискалне политике за 2021. годину.

Јоко Видодо се налази други пут на челу Индонезије након победе на председничким изборима 2019. године. Развој инфраструктуре постао је приритетни програм током његовог првог руководства, а сада своју тежишну преокупацију окреће преме фискалној политици за 2021. годину како би се ојачала отпорност националне економије. У свом обраћању он је нагласио:

              ,,Молим да се детаљно израчунају ризици слабљења глобалне економје, укључујући последице избијања Корона вируса које су се догодиле почетком ове године и могућност даљих утицаја на економију.”

Усред успоравања светског економског раста и пада обима глобалне трговине, индонежанска економија је 2019. години и даље успела да зебележи раст од 5,02 % усред сложених геополитичких околности.

Овог пута  једна од главнх преукупација биће усмерена на прерађивачку индустрију. Поред тога, председник Јоко Видодо подсетио је да ће Индонезија наставити јачање својих људских ресурса кроз образовање, здравство, програме стручног усавршавања, као борба против сиромаштва.

Индонежанска економија је једна од највећих у Југоисточној Азији. Након азијске финансијске кризе 1997. године, влада је преузела енергичне мере кроз процес реструктуирања дугова. Од 1999. године економија се опоравља,а раст је убрзан, до преко 4% последњих година.

Током 2012. година раст реалног БДП-а Индонезије достигао је 6%. Након доласка Јоко Видоде, донети су бројни прописи за стране директне инвестиције, како би се подстакла привреда. Као један од оснивача Асоцијације земаља Југоисточне Азије, Индонезија наставља да води стабилну економску политику.

Очекује се да ће економија у Индонезије остварити нешто бољи учинак током 2020. године, захваљујући побољшаним ценама робе и ублажавању спољних притисака.

 У свом последњем извештају Светска банка предвиђа да ће Индонезија забележити раст од 5,01% бруто домаћег производа (БДП) у 2020. години и 5,3% процената у 2021. години. У међувремену, глобални раст требао би се ове године повећати за 2,5%, што је веће од 2,4% планираног за 2019. годину. Влада припрема и два општа закона о опорезивању малих и средњих предузећа, како би дали додатни подстицај.

 Напори владе да побољша пословно окружење и привуче директне стране инвестиције унапређењем снаге и друге инфраструктуре да ли су одличне резултате. Индонезија је доживела праву економску трансформацију и успела да извуче велики број људи из сиромаштва.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of