Си Ђинпинг: Потребна је снажна техничка подршка за победу против коронавируса

Си Ђинпинг: Потребна је снажна техничка подршка за победу против коронавируса

1468 Views
Read Time:1 Minute, 36 Second

Председник Народне Републике Кине, Си Ђинпинг, истиче важност пружања снажне научне и технолошке подршке за победу у борби против коронавируса.

Наглашавајући да су наука и технологија најмоћније оружје у борби човечанства против болести, Си Ђинпинг председник Народне Републике Кине, генерални секретар Централног комитета КП и председник Централне војне комисије, каже да човечанство не може победити велику катастрофу, или епидемију, без научног развоја и технолошких иновација. Свеобухватне мултидисциплинарне снаге, уједињено вођство и координирано напредовање требало би да убрзају истраживања и развој и обезбеде сигурност.

У наставку, председник Кине истиче повезивање истраживања о лековима и медицинској опреми са клиничким третманом, и да је спашавање живота најважнији задатак.

,,Задатак од највећег значаја је лечење критично болесних пацијената, а у те сврхе би требало комбиновати традиционалну кинеску медицину и западну медицину.”

Посебно је наглашена важност праћења вируса и начина његовог преношења да би се открило одакле је вирус дошао и како ће се развијати.

Биолошка безбедност, као важан и саставни део националне безбедности, позива се на јачање система и изградњу капацитета за превенцију и контролу епидемија, као и научна истраживања о јавном здравству.

Председник НРК Си Ђинпинг је позвао на јачање међународне сарадње у научним истраживањима, рекавши да је здравствена сигурност заједнички изазов с којим је суочено човечанство, и све земље би требале да се придруже како би се носиле са тим.

,,Неопходно је ојачати стратешко планирање, побољшати механизме раног упозоравања и прогнозирања. Потребно је проучити и успоставити систем команде, акције и подршке за научна истраживања и друга кључна питања. Након што се епидемија прошири, припремити водиче за деловање у хитним случајевима и брзо реаговати у ванредним ситуацијама.”

Напомињући да се коранавирус појавио у многим земљама, председник Народне Републике Кине, Си Ђинпинг, истиче да је важно убрзати комуникацију и размену информација са Светском здравственом организацијом. На тај начин успостављена научно-истраживачка сарадња убрзаће  проналазак  извора, лекова и вакцина, и помоћи свим земљама, а посебно онима које је вирус тешко погодио.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of