Економска моћ Кине

Економска моћ Кине

1505 Views
Read Time:1 Minute, 44 Second


      Зоран Спасић

У 2019. години под вођством Централног комитета, цела држава се држала стабилног и просперитетног курса економског напретка. Након избијање епидемије Корона вируса сви су се забринули да ће епидемија у кратком року негативно утицати на кинеску економију. Међутим дугорочни позитивни тренд кинеске економије неће се променити а то показују и следеће чињенице.

Прво, кинеска економија наставља да расте великом брзином. А да би смо то потврдили осврнућемо се на званичне податке који показују да је БДП у 2019. години износио близу 100 билиона јуана, што је повећање од 6,1% у односу на претходну годину, и у складу с очекиваним циљем од 6% – 6,5% предложеним почетком године, што је знатно више од стопе глобалног економског раста. 

Друго, кинеска економска структура и даље се унапређује. Нова кинетичка енергија и нове индустрије напредују, покрећу одрживи развој сродних индустрија и тиме подстичу снажан економски раст. Међу њима, индустрија софтвера и информационих технологија, индустрија лизинга и пословних услуга, као и остале индустрије водећи су раст у осталим индустријама.

Треће, запосленост се и даље шири, а цене су стабилне. Потрошачка цена у 2019. години порасла је за 2,9% у односу на претходну годину, што је у складу с очекиваним циљем од око 3% предложеним почетком године.

Бројни сатистички подаци показују да је укупна вредност увоза и извоза робе у 2019. години порасла за 3,4% у односу на предходну годину.

Из бројних историјских искустава, економски шок изазван било каквим избијањем у осонови је краткорочан и неће узроковати било каква одступања од економског развоја. У ствари, тренутна кинеска економија има огромну отпорност, има снажну одбрамбену и самозацељујућу способност и може се брзо вратити на пут доброг економског развоја.

Кина ће, по свему судећи, још дуго наставити да води позитиван тренд. Један од разлога је огроман тржишни простор који је Кина себи створила у другим земљама. Кина је постала главна индустријска земља и главна производна земља у свету, једина земља на свету са свим индустријским категоријама у индустријској класификацији Уједињених нација.

Другим речима кинеска економија има снажну отпорност, потенцијал и  огроман маневарски простор.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of