АУТОРСКИ ТЕКСТ ЗОРАНА СПАСИЋА ЗА КУРИР: ЗЛО КОЈЕ МОРА ДА СТАНЕ

АУТОРСКИ ТЕКСТ ЗОРАНА СПАСИЋА ЗА КУРИР: ЗЛО КОЈЕ МОРА ДА СТАНЕ

1482 Views
Read Time:2 Minute, 39 Second

Реч је о милитантном тероризму који је доживео прелазак са старог на нови облик. Исламисти се више не баве атентатима, тј. убијањем омражених појединаца, већ желе максималан број цивилних жртава

Бројне анализе су показале да је од 1973. извршено око 26.000 исламистичких терористичких напада.

Тиме се потврђује да је исламски тероризам не само смртоносан и бруталан већ и немилосрдан. Исламистички напади проузрокују много више жртава него било који други облици терористичких акција.

Реч је о милитантном тероризму који је доживео прелазак са старог на нови облик. Исламисти се више не баве атентатима, тј. убијањем омражених појединаца, већ желе максималан број цивилних жртава.

То се знатно разликује од поступака анархиста и левих радикала, који су се борили против капиталиста и политичких лидера. То је другачије код исламиста. Они читаво друштво виде као свог непријатеља.

Тако се дешава да се у име џихада користи не само ватрено оружје и експлозив већ често и аутомобил као средство за убијање. Постоје две теорије које се баве објашњењем насиља у милитантном исламизму. Прва теорија каже да је религиозни терор у основи радикалан јер подвлачи границу између добра и зла и спреман је да га спроведе силом.

Сам пророк Мухамед је учествовао у 27 битака. Наводно, био је тако успешан да је за десет година имао сто хиљада следбеника. Касније, у 18. веку, проповедник Мухамед ибн Абд ел Вахаб поменуо је ово начело и проповедао повратак исламу као што су прве три генерације живеле после Мухамеда. Ислам „побожних предака“ (Салаф ел Салихин), салафизам, жели повратак традиције и, пре свега, девалвацију неверника, ако је потребно и силом.

Друга теорија претпоставља да радикални терор настаје када га људи виде као једину шансу да протерају омражене окупаторе. Најбољи пример овакве теорије су групе попут Тамилских тигрова, који стварају бомбаше-самоубице у Шри Ланки ради одбране своје територије.

Такозвана Исламска држава најновији је представник милитантног исламизма, спроводи стратегију регрутовања и пропаганде у складу са 21. веком. Исламска држава користи мрежу проповедника и симпатизера на идентичан начин као Ал Каида.

За разлику од Ал Каиде и ИС, авганистански талибани нису међународна терористичка организација. Они немају за циљ глобални џихад, већ успостављање исламског емирата у Авганистану.

Следећа на овој листи је Боко харам, џихадистичка милитантна организација смештена у североисточној Нигерији. Ову терористичку организацију основао је Мухамед Јусуф, који је студирао у Саудијској Арабији на Универзитету у Медини, а на њега је снажно утицало учење Ибн Тајмија, оца салафизма. Боко харам довео је до тога да је преко два милиона људи прогнано. Ова организација има блиску сарадњу с Ал Каидом. Међутим, 2015. организација је обећала оданост ИС, а окренула леђа Ал Каиди, што је довело до раскола унутар ове организације. Сунитски фундаметализам је повезан с Ал Каидом и годинама се боре у Сомалији за успостављање тзв. државе божје.

Исламски радикални терористи угрожавају највеће вредности које човек има – живот, мир и слободу. Зато се човечанство мора супротставити свим средствима у борби против исламског тероризма. Другим речима, тероризам се мора сасећи у корену.

OБЈАВЉЕНО У ДНЕВНИМ НОВИНАМА КУРИР

02.12.2019

https://www.kurir.rs/licni-stav/3368065/autorski-tekst-zorana-spasica-za-kurir-zlo-koje-mora-da-stane?utm_source=kurir&utm_medium=single_related&utm_campaign=adria_internal

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

Impresivno