Ауторски текст Зорана Спасића за ,,Политику”

Ауторски текст Зорана Спасића за ,,Политику”

925 Views
Read Time:1 Minute, 3 Second

Кинеско искуство у одбрани од вируса корона

Читав свет са дубоким поштовањем прати борбу кинеског руководства и народа на сузбијању епидемије вируса корона. Кинеска држава користи високотехнолошка средства како би  тешку ситуацију држали под контролом. О томе сведочи и ангажовање великог броја дронова, који прате кретања грађана у циљу спречавања даљег ширења вируса. Уз помоћ посебних робота становништву у угроженим подручјима доставља се храна. На сузбијању епидемије, кинеска држава је ангажовала целокупно лекарско особље. А колико је материјала у тој борби потребно потврђује и податак да само у једном дану ова земља произведе 20 милиона заштитних маски!

Кинеска влада усвојила је најсмелије и најефикасније мере строге превенције и контроле, како би ефикасно сузбила епидемију и дала допринос светском јавном здрављу. Показала је изванредну способност брзог организовања ради спровођење великих пројеката. Напоран рад Кинеза дао је огроман допринос превенцији и контроли епидемије у другим земљама.

Поред тога, наставила је да улаже напоре на кооординисању напретка у превенцији и контроли епидемије и промовисању стабилизације спољне трговине, због чега је спољна трговина сачувана, а економија у овој земљи показала снажну отпорност.

Зоран Спасић,

директор Центра за сарадњу са земљама Азије

Објављено у дневним новинамa  Политика

http://www.politika.rs/scc/clanak/450543/Kinesko-iskustvo-u-odbrani-od-virusa-korona

21.03.2020

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of